BIZNIS

"Kod Irfana Hadžića jedan paradajz težak kilo i po"

Cazinjanin uspješan poljoprivredni proizvođač

S .J.

13.10.2014

Cazinjanin Irfan Hadžić iz MZ Stijena već desetak godina uspješno se bavi plasteničkom proizvodnjom paradajza i paprika, a da to radi dobro i kvalitno dokazuje i činjenica, da sve što proizvede odmah i proda na kućnom pragu. Osim toga, već nekoliko godina proizvodi malinu i jagodu i kooperant je PZ "Agromerkantilija" iz Velike Kladuše.

Iako je za Irfana poljoprivredna proizvodnja više hobi, s obzirom da je stalno zaposlen u Cazinu, to ga ne sprječava, da nakon radnog vremena redovno prati sve edukacije za poljoprivrednike, što primjenjuje u svojoj proizvodnji. Po veličini proizvedenog ploda paradajza, ovaj Cazinjanin sigurno spada među rekordere u BiH, jer puno je komada, koji dostižu težinu od 1,5 kg. U radu mu puno pomažu supruga i najmlađi sin, a kad je berba malina i jagoda, angažira i nekoliko radnika.  

paradajzjpg

Vaga ne laže

- Svoju poljoprivrednu proizvodnju baziram na prirodnim preparatima, od kojih je glavni lumbri humus. To je visoko kvalitetno gnojivo, koje dobijam zahvaljujući kalifornijskim glistama, koje sam nabavio prije 9 godina. One prerađuju stajski đubar i od njega prave humus, koji daje odlične rezultate. Tako paradajz jabučar, čija je standardna težina do 200 grama, kod mene dostiže težinu od minimalno 500 grama. U plasteniku imam desetak vrsta paradajza, a urod po struku je oko 10 kg. Ove godije sam prodao kod kuće po 2 tone paradajza i paprike, koju također uzgajam u istom plasteniku - kaže Irfan Hadžić, krajiški rekorder po veličini uzgojenog paradajza.  

Irfan ima jedan plastenik od 150 metara kvadratnih, iz kojeg uz puno rada i truda, te uz lumbri humus, godišnje ostvaruje dobre prinose i financijsku dobit. Zasijao je i dunum krastavaca kornišina, zatim 2,5 dunuma maline polke i johan, 1 dunum jagode mjesečarke, pola dunuma kupine, 20 sadnica aronije, 100 sadnica jabuke i kruške, 3 smokve i 2 sadnice limuna. Imao je i dobar urod patlidžana, čija je veličina po komadu iznosila i po 1 kg. Uz sve ovo, Irfan ima i 180 komada koka nosilja, 20 košnica pčela, više vrsta ukrasnog i začinskog bilja, te sadnice kivija, smokve, limune i kikirikija, koje redovno daju plodove.

paradajz-2

Drastična razlika

 

Otkup i poticaji                                                                                                                

Irfan je zadovoljan otkupnom cijenom, ali nije zadovoljan što kasne poticaji.

- Otkupna cijena krastavca kornišona u PZ "Agromerkantilija" bila je od 0,20 do 1,20 KM po kg, a maline od 3,20 do 4,50 KM po kg. Vodim i otkupnu stanicu za "Akromerkantiliju", koja je smještena ispod moje kuće i ove godine sam otkupio preko 35 tona krastavaca i preko 30 tona maline. Svi poljoprivrednici su ove godine imali probleme zbog velike količine padavina, tako da su nam usjevi podbacili na otvorenom i do 40 posto. Imali smo i velikih problema sa bolestima na biljkama, za što smo morali izdvojiti značajna sredstva. Kada je u pitanju poticaj za proizvodnju jagodastog voća, od Općine Cazin nismo ništa dobili za 2012. i 2013. godinu, od Kantona nismo dobili za 2013, a od Federacije nemamo nikako poticaja, jer je Pravilnik tako loše napravljen, da ga je skoro nemoguće ostvariti - naglašava ovaj vrijedni poljoprivredni proizvođač.    
 

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.