BIZNIS

Ugroženima niže kamate i duži rok otplate kredita

Mikrokreditna fondacija "Sunrise" pomaže klijentima

M. KUNARAC

16.10.2014

Posljedice koje su ostale nakon majskih poplava i klizišta značajno su utjecale na mogućnost redovnog izmirivanja kreditnih obaveza stanovništva ugroženih područja.

Imajući to u vidu, mikrokreditna fondacija "Sunrise" dala je mogućnost svim svojim klijentima čija je imovina potpuno ili djelimično uništena da reprogramiraju postojeće obaveze.

Saniranje šteta

- Izmjena kreditnih uvjeta omogućit će klijentima znatno niže kamatne stope, duži rok otplate kao i grejs period - kažu u ovoj mikrokreditnoj fondaciji.

S obzirom na to da u mnogim slučajevima socijalna davanja i državna pomoć nisu dovoljna niti blagovremena, MKF "Sunrise" je svoje aktivnosti usmjerila na segment stanovništva koje se bori da opstane nakon katastrofalnih poplava i klizišta kako bi bar djelimično pomogla ponovno uspostavljanje prihoda ovih domaćinstva ili saniranje šteta.

Tako je uspostavljen novi kreditni proizvod za klijente koji su pretrpjeli bilo koji vid štete s ciljem njenog saniranja.

Ušteda energije

- Osim toga, od početka oktobra u svoju ponudu uveli smo kreditni proizvod namijenjen za uštedu toplotne energije, odnosno za unapređenje energetske efikasnosti. Ova vrsta kredita omogućava korisnicima značajne uštede energije, utječući tako i na kvalitet stanovanja, ali i na očuvanje životne sredine - kazali su iz MKF-a.

Fond solidarnosti

Osnivanje Fonda solidarnosti još je jedan od načina na koje su zaposlenici "Sunrise" reagirali na prirodnu katastrofu koja je zadesila BiH.

Sredstva prikupljena u Fond namijenjena su prvenstveno klijentima "Sunrise" koji su u poplavama i klizištima izgubili osnovne izvore finansiranja, odnosno svoje djelatnosti, ili im je imovina uništena, zbog čega ne mogu izvršavati svoje finansijske obaveze.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.