BIZNIS

Agencija za bankarstvo oduzela dozvolu Mikrokreditnoj fondaciji "Prizma"

Brojne nepravilnosti i nezakonitosti

Fena

16.10.2014

Agencija za bankarstvo Federacije BiH (FBA) oduzela je Mikrokreditnoj fondaciji (MKF) "Prizma" Sarajevo dozvolu za obavljanje poslova davanja mikrokredita.

- Sukladno odredbama Zakona o mikrokreditnim organizacijama i Odluke o uvjetima i postupku izdavanja i oduzimanja dozvole za rad i drugih suglasnosti mikrokreditnim organizacijama, Rješenjem Agencije za bankarstvo Federacije BiH od 9. oktobra ove godine, Mikrokreditnoj fondaciji "Prizma" Sarajevo oduzima se dozvola za obavljanje poslova davanja mikrokredita – saopćeno je iz FBA.

Oduzimanju dozvole prethodile su aktivnosti Agencije koje su u dužem periodu bile usmjerene na to da MKF "Prizma2 uskladi svoje poslovanje sa odredbama Zakona o MKO, prvenstveno u dijelu koji se odnosi na uspostavljanje normalnog funkcioniranja i servisiranja svojih obaveza.

Kako se dodaje u saopćenju, kontrolom poslovanja i analizama kvartalnih i posebnih izvještaja MKF "Prizma", utvrđene su brojne nepravilnosti i nezakonitosti u njenom radu, odnosno utvrđeno je da MKF "Prizma“ značajno krši propisana ograničenja i uvjete poslovanja iz Odluke o ostalim općim uvjetima poslovanja mikrokreditne organizacije.

Osim toga, Agencija je svojim aktima konstatirala i upozoravala MKF "Prizma" da svojim poslovanjem evidentno ugrožava svoju imovinu i donirana sredstva, te da je potrebno uskladiti svoje poslovanje sa odredbama Zakona da bi ih zaštitila.

Također, Agencija je utvrdila da MKF "Prizma" ima 40-ak blokiranih transakcijskih računa.

- Kako je MKF "Prizma" i pored upozorenja nastavila sa lošim poslovanjem, nije poduzela nužne korake u saniranju iskazanih loših rezultata i u zaštiti doniranih sredstava, kako nije u mogućnosti servisirati preuzete kreditne obveze, radi čega su joj blokirani svi transakcijski računi, navedeno ukazuje da su se stekli uvjeti za oduzimanje dozvole za obavljanje poslova davanja mikrokredita MKF "Prizma", u skladu sa Zakonom o mikrokreditnim organizacijama, a sve u cilju zaštite imovine MKF "Prizma", interesa korisnika financijskih usluga i očuvanja stabilnosti ukupnog financijskog sustava FBiH - saopćeno je iz Ureda FBA za informiranje.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.