BIZNIS

Uloženo 300.000 eura u fabriku kod Srebrenice

INVESTICIJE Holanđanin pokrenuo proizvodnju u firmi "Eko M"

Autor:S. SMAJLOVIĆ

26.10.2014

Nakon što je prije tri mjeseca Holanđanin Marijus de Vilt (Marius de Wilt) uložio svoj kapital u kupovinu fabrike za proizvodnju peleta "Eko M" u Zelenom Jadru kod Srebrenice, odmah je pokrenuo probnu proizvodnju i zaposlio 35 radnika. 

Izdata dozvola

Za nabavku filtera za prečišćavanje, koji su ovih dana postavljeni, i poboljšavanje uvjeta rada utrošeno je 300.000 eura, a Općina Srebrenica odmah je izdala ekološku dozvolu, tako da više nema nikakvih prepreka u obavljanju proizvodnje. 

U Srebrenici se očekuje da će ova fabrika, koja je godinama počinjala i obustavljala proizvodnju, sada, napokon, biti stabilizirana nakon što je promijenila vlasnika. Mladi radnici oduševljeni su što im se pružila prilika da rade. 

- Instalirana je još jedna presa koja proizvodi četiri tone peleta na sat, što iziskuje i dodatno zapošljavanje radnika, koje ćemo uključiti u proizvodnju nakon obuke - istakao je Milorad Todorović, direktor proizvodnje ove fabrike.

Siguran plasman

Vlasnik preduzeća "Eko M" Marijus de Vilt očekuje da će postavljena presa pokazati opravdanost te namjerava montirati još jednu da bi se proizvodnja odvijala u takozvanom četverobrigadnom sistemu.

Potrebe ove fabrike su 60.000 kubnih metara drveta godišnje. Sirovinu osigurava Šumsko gazdinstvo "Drina" iz Srebrenice i vlasnici privatnih šuma s ovog područja te susjednih općina. Vlasnik firme ističe da je plasman peleta osiguran na tržište nekoliko evropskih zemalja.

 

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.