BIZNIS

Kompanija Prevent Leather: Od otpada proizvode alternativna goriva

Uspješno implementirali treću fazu usvojene "Zero Waste" strategije

M.KUNARAC

4.11.2014

"Prevent Leather" je uspješno implementirao treću fazu usvojene “Zero Waste” strategije upravljanja otpadom te omogućio da otpad koji nastaje u proizvodnim pogonima ove kompanije, bude sveden na minimum.

Otpad koji nastaje u pogonima "Prevent Leather-a" je organskog porijekla jer se prilikom proizvodnje koriste prirodni materijali te prate visoki standardi kvaliteta, koje nameću renomirani proizvođači automobila i drugih industrija.

- Analize i testovi otpada koji nastaje u našim proizvodnim pogonima, pokazale su visok sadržaj masnoće, što je dovelo do zaključka da se radi o energetski vrijednom materijalu - kazala je Selma Mašnić, okolišni menadžer "Prevent grupacije", te dodala kako se danas iz velikog dijela otpada koji nastaje u ovoj kompaniji proizvode alternativna goriva.

Metode prerade kožarskog otpada u energetski prozvod, zatim  želatin, te proizvodnja đubriva su uobičajene i svjetski priznate metode za tretman i iskorištavanje ove vrste otpada.

- Upravo je cilj treće faze “Zero Waste” strategije da iz dijela otpada proizvodi tehničko ulje koje je osnova za proizvodnju biodizela. Čvrsti ostatak ove prerade, uz određene predtretmane, koristi se za proizvodnju alternativnog goriva – dodala je Mašnić.

U tom smislu, "Prevent Leather" više ne deponuje otpad već ga pretvara u koristan proizvod i alternativna goriva koja dalje nudi na tržištu firmama koje su prema zakonskom okviru u Bosni i Hercegovini ovlaštene za upravljanje i korištenje takvih proizvoda u vlastitim proizvodno-energetskim procesima. 

 

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.