BIZNIS

"Jadrina" zaposlila još 45 radnika

Gračaničke kompanije nakon poplava prepuštene sebi

H. ČALIĆ

13.12.2014

Direktne i indirektne štete u privredi gračaničke općine, nastale u ovogodišnjim poplavama, procijenjene su na skoro 23 miliona maraka. Poplave su gračaničkim kompanijama pravile milionske štete dva puta - u maju, kada je probleme donijela rijeka Spreča, i u avgustu, kada je nekoliko fabrika stradalo izlijevanjem rijeka Sokoluše i Drijenče te lokalnih potoka.

Velika borba

Pomoć ugroženim fabrikama, nažalost, i nakon sedam mjeseci, stiže na kašičicu. Sedam gračaničkih kompanija dobilo je od Udruženja NERDA pomoć od po 20.000 maraka i to je sve. Na svu sreću, zahvaljujući snalažljivosti i velikoj borbi menadžera i radnika, nisu izgubljena radna mjesta.

U Fabrici namještaja "Jadrina", u kojoj su štete od poplava procijenjene na 8 miliona maraka, zahvaljujući Federalnom zavodu za zapošljavanje, kako bi se sustigli rokovi prema kupcima, primljeno je 45 novih radnika.

jadrina-poslije-poplava
U “Jadrini” štete osam miliona maraka, ali se ljudi ne predaju

- Nadležni iz Kantona nisu nam pomogli ni ono što su bili obavezni. Ni država nam nije bila pri ruci. Ministri jesu dolazili da se u vrijeme poplava slikaju i više ih nismo vidjeli. Od Općine ništa i ne očekujemo, jer se ona bori da zbrine ljude koji su u poplavama i klizištima ostali bez krova nad glavom. Imamo razumijevanje i naših dobavaljača i kupaca i nećemo se predati - kaže direktor Ramiz Grapkić.

Nova lokacija

U bosanskohercegovačko-holandskoj kompaniji "Isowood", kojoj su u poplavama, uprkos urađenoj odbrani, nanesene štete veće od dva miliona maraka, odlučili su da nekoliko pogona s osjetljivijom proizvodnjom presele na novu lokaciju. Pri kraju je priprema novih hala u Stjepan-Polju i useljenje se očekuje početkom naredne godine.

Izostala pomoć

- Iz Općine su nam pomgoli da ne platimo takse koje su bile zanemarljive, one od 200-300 maraka, ali kada je trebalo platiti takse od 2.400 KM, ta je pomoć izostala. Dao sam 9.000 KM za pretvorbu poljoprivrednog u građevinsko zemljište. Sami se borimo, preživjeli smo i opstat ćemo - riječi su vlasnika "Isowooda" Bege Ahmetaševića.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.