BIZNIS

Kraj vladavine SAD-a: Nova svjetska ekonomska kraljica je Kina!

Prema podacima MMF-a

(M. M.)

15.12.2014

Nakon 142 godine ekonomske dominacije, došlo je vrijeme da Sjedinjene Američke Države prepuste tron novoj ekonomskoj velesili.

Prema podacima MMF-a, kineski će BDP ove godine preteći američki. Tako će američki BDP u ovoj godini iznositi 17.416 milijardi dolara, dok će kineski dostići 17.632 milijarde dolara.

Stručnjaci se slažu kako se radi o simbolički veoma intenzivnom momentu u pogledu globalne ekonomije, prenosi Daily Mail.

Kina je velika, i postaje sve veća. Ne smije se podcjenjivati", kazao je Arvind Subramanian, istraživač s washingtonskog instituta Peterson i specijalist za kinesku ekonomiju.

Primopredaja ekonomske  krune očekuje se i najavljuje već godinama, a vijest nije odjeknula onoliko snažno koliko bi se moglo očekivati, s obzirom na činjenicu da je zadnji put do ovakve tektonske promjene došlo 1872. godine, kada je SAD preuzeo titulu od Velike Britanije.

Povratak nakon skoro 2.000 godina

Treba podsjetiti kako je do 1750. godine upravo Kina bila najveća svjetska ekonomska sila i država s najviše stanovnika na svijetu, a to je mjesto držala skoro 2.000 godina.

Nakon kratkog uspona Velike Britanije i SAD-a, čini se kako se Kina vraća na "historijsku" poziciju.

SAD utjehu može pronaći u tome što se ovaj MMF-ov izračun BDP-a temelji na paritetnoj kupovnoj moći, a ne na apsolutnom iznosu.

U apsolutnom iznosu, američki bruto domaći proizvod i dalje nadmašuje kineski za 50 posto.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.