BIZNIS

"Avaz" u posjeti: Tešanj je dom uspješnih

Tajna iznenađujućeg industrijskog razvoja

Autor:N. SMAJOVIĆ

7.4.2015

Iako smo svjedoci svakodnevnih štrajkova, radničkih protesta i borbe za radnička prava, kao i stalnog gašenja velikog broja kompanija, u BiH postoje općine koje se i u ovom vremenu mogu pohvaliti privrednim razvojem i svakodnevnim otvaranjem novih radnih mjesta. Jedna od takvih je Tešanj.

Poslovni ambijent

"Dom iznenađujuće uspješnog industrijskog razvoja" - tako je ovu općinu okarakterizirao ugledni ekonomski časopis „Economist".

A u čemu je tajna razvoja ove općine objasnio nam je direktor Tešanjske razvojne agencije (TRA) Ismar Alagić.

- Rast tešanjske privrede je usko povezan s pozitivnim rezultatima i uspjesima koje u svom radu bilježi TRA, Agencija za razvoj općine Tešanj. Lokalna administracija u Tešnju redovno provodi tehnološke i strukturalne promjene unapređenja poslovnog ambijenta kroz jačanje ljudskih resursa i kvalitetnije pružanje usluga. Kroz uvođenje elektronske uprave već više godina u rješavanju administrativnih postupaka kod nas egzistira digitalni umjesto pisanog/papirnog zapisa, redovno provodimo analize zadovoljstva korisnika, umjesto da se tretira samo statistika, tako da nam provedene analize pomažu da neprekidno poboljšavamo procedure umjesto da otklanjamo pojedinačne propuste - objašnjava Alagić.

Osim TRA, u Tešnju je uspostavljen i operativni Savjet za lokalni ekonomski razvoj općine Tešanj (SLER), u čijem radu učestvuje 15 članova, a kroz vođenje javno-privatnog dijaloga razmatraju se inicijative privatnog sektora i doprinosi još većoj konkurentnosti lokalne privrede.

ismar-alagic-tra-tesanj
Alagić: Usluge su kvalitetne

- TRA posjeduje uspostavljene baze podataka privrednih subjekata, redovno pratimo trendove razvoja na prostoru naše općine i uvijek jednim uhom osluškujemo njihove potrebe i zahtjeve. Analiziramo prikupljene informacije i na temelju svega navedenog naši projektni prijedlozi predstavljaju realan iskaz potreba lokalne zajednice i njene privrede. Kao direktor Agencije prošle godine sam posjetio više od 80 lokalnih firmi i s njima sam u redovnoj komunikaciji - priča Alagić.

A rezultati iz Tešnja su pomalo nevjerovatni za naše prostore: u proteklih pet godina registrirano je više od 400 novih pravnih subjekata, broj zaposlenih, uz stalno smanjenje onih koji nemaju radno mjesto, doveden je do brojke kojom se nijedna općina u BiH ne može pohvaliti. Sada je u Tešnju 3.500 više zaposlenih nego 1991. godine.

Ideja i akcija

Izvoz iz Tešnja je u posljednje četiri godine udvostručen i iznosi oko 350 miliona KM, a izvozi se u više od 60 država svijeta. Domaće i strane investicije su u stalnom porastu i godišnje iznose više od 20 miliona KM, dok je promet tešanjskih firmi odavno premašio milijardu KM, s tendencijom da uskoro dostigne promet od 1,5 milijardi KM na godišnjem nivou.

- Tešanj je već odavno postao dom uspješnih ljudi, a sve privrednike i investitore od ideje i akcije pozivamo porukom: „Dođite u Tešanj - budite i vi uspješni. Odvažite se - postanite i vi Tešnjaci bar na kratko vrijeme!" - navodi Alagić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.