BIZNIS

POLJOPRIVREDA Suša će umanjiti prinose

Na pojedinim područjima ugroženi usjevi

H. ČALIĆ

16.6.2015

Dug, sušan period na pojedinim područjima Bosne i Hercegovine negativno će se odraziti na prinose žitarica i povrća, tvrde poljoprivredni stručnjaci. U Gračanici, Doboj-Istoku, Srebreniku, Gradačcu, za ovo doba godine vlada velika suše. Kiša nije dugo padala, zemlja je žedna...

Uvrnuta pera

U Sprečkom polju vide se uvrnuta pera na kukuruzu, koji je u početnoj fazi rasta. Suša će se odraziti i na povrću, posebno ono koje nije zasijano u optimalnom roku.

inzenjeri-u-spreckom

Džafo i Avdić u Sprečkom polju

- Naravno da će podbaciti prinosi krompira, kulture koja je ove godine zasijana na velikim površinama, kao nikada, ali i na prinosima luka, mrkve, cvekle. Problema nema s kornišonima, jer se oni uzgajaju u plastenicima i imaju zalijevanje „kap po kap". Što se tiče sistema za navodnjavanje, njih je u našim žitnicama veoma malo, kod ozbiljnih poljoprivrednika - kažu poljoprivredni inžinjeri ZZ „Gračanka" Adem Džafo i Sabahudin Avdić.

Žetva pšenice

Oni tvrde da će suša umanjiti prinose ječma, zrno će biti sitnije. Inače, žetva ječma očekuje se za desetak dana, a pšenice 1. od jula.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.