BIZNIS

BOSNALIJEK Višemilionska dobit omogućila da se isplate bonusi radnicima

Nakon rekordne prodaje 2014. nastavljaju uspješno poslovanje

Avaz.ba

24.6.2015

Stabilizacija poslovanja koju je početkom prošle godine najavila nova Uprava „Bosnalijeka“ potvrđena je kroz finansijske rezultate u 2014., ali i prvom kvartalu 2015. godine.

Najveći industrijski proizvođač lijekova u Bosni i Hercegovini prošlu godinu završio je s neto dobiti od deset miliona maraka. Ukupni prihod od prodaje dostigao je rekordnih 120 miliona KM, što je rast od 21 posto u odnosu na prethodnu godinu.

Novi radnici

- Zahvaljujući ovakvim poslovnim rezultatima, „Bosnalijek“ je u potpunosti i pravovremeno izmirio sve zakonske porezne obaveze, ali i više od toga. Prvi put svi uposlenici kompanije su dobili i varijabilnu ("trinaestu") plaću za 2014. godinu, završen je investicioni projekt gradnje nove poslovno-administrativne zgrade, dok je u toku projekt gradnje novog pogona za proizvodnju tečnih i polučvrstih lijekova te gradnje i opremanja novog prostora za kontrolu kvaliteta. U ovoj godini zaposlit ćemo i nove radnike, a među rijetkima smo koji isplaćuju dividende dioničarima - kaže Nedim Uzunović, predsjednik Uprave „Bosnalijeka“.

Nezavisna revizorska kuća „Deloitte“ dala je u svom izvještaju pozitivno mišljenje o poslovanju kompanije u 2013. i 2014. godini.

Iako još nije protekla ni polovina ove godine, finansijski rezultati u prvom kvartalu 2015. daju za pravo Upravi „Bosnalijeka“ da tvrdi kako će i ovo biti više nego pozitivna godina za najvećeg proizvođača lijekova u BiH.

Ostvarena stabilizacija

Uspjeh je i veći ako se zna da se rast izvoza ostvaruje na tržištima Rusije i Ukrajine, gdje geopolitička kretanja stvaraju velike poteškoće za bilo kakvo poslovanje.

Uzunović ističe da je stabilizacija poslovanja, o kojoj je govorio kada je preuzimao dužnost direktora, već ostvarena te da je „Bosnalijek“ danas po reputaciji i imidžu prva farmaceutska kompanija i među najboljim kompanijama uopće u BiH.

Dobra vijest i za bh. ekonomiju

Odgovorno poslovanje koje je već sada dovelo do “ozdravljenja” ogleda se i kroz smanjenje kratkoročnih i dugoročnih obaveza te rokova prema dobavljačima. Ovo je, svakako, dobra vijest i za bosanskohercegovačku ekonomiju, jer je malo firmi koje se u prilično nepovoljnom poslovnom okruženju mogu pohvaliti ikakvim pozitivnim rezultatima, a pogotovo ne višemilionskom dobiti.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.