BIZNIS

TUZLA Počeo Sajam meda „Medena 2015.“

Predstavilo 50 pčelara

M. Ahmedić

4.9.2015

U Tuzli je tradicionalno ispred Tržnog centra Sjenjak počeo Sajam meda „Medena 2015.“, kao i drugih pčelarskih proizvoda u organizaciji Udruženja pčelara Tuzlanskog kantona i Pčelarskog društva „Nektar“ iz Tuzle.

Na sajmu su se posjetiteljima sa organskim medom i drugim pčelinjim proizvodima predstavilo 50 pčelara sa područja Tuzlanskog kantona, kao i šire regije, te ih upoznali i ponudili sa raznolikošću pčelarskih proizvoda i njihovim pozitivnim uticajem na ljudsko zdravlje.

- Ovdje je najbitnije da kupci imaju kvalitetan i prirodni pčelinji med i proizvode od meda, a čija se analiza radi na Tehnološkom fakultetu u Tuzli. Cilj je da se na ovaj način dođe do potrošača, da kupuju domaće proizvode kako bi se podržala privreda i poljoprivreda. Prošla godina za pčele je zbog poplava bila najlošija godina u poslijednjih 50 godina, jer nisu imale dovoljno hrane i imunološki su pale. Ova godina se pokazala dosta dobra zbog povećane temperature zraka - kazao je Asmir Duraković, član Organizacionog odbora Udruženja pčelara TK. 

Supružnici Suada i Mihad Hidanović iz Tuzle već petnast godina se bave proizvodnjom meda i pčelarskim proizvodima, te su, kako kažu, prema rezultatima analize za kvalitet meda osvojili više zlatnih medalja, a danas je njihov štand sa proizvodima u momentu naše posjete bio najposjećeniji.

- Tek je  ovaj Sajam počeo, a posjćenost je na visokom nivou. Posjetitelji se raspituju, informiraju, ali i kupuju. Najviše se kupuje planinski i livadski med za kojeg smo i dobili zlatnu medalju u Hrvatskoj, kao i za livadski med u Slavonskom Brodu, ali i više zlatnih medalja u Tuzli. Kupuje se i med u saću, propolis, polen i cvijetni prah koji je dobar za jačanje organizma.  Kupci su većina starija populacija koja kupuje sebi, ali i svojoj djeci i unucima. Cijena meda po kilogramu je 15 KM, dok med u saću košta 20 KM. Proizvodimo i sirupe, tinkture, kao i kreme na bazi meda, propolisa, kantariona i nevena koje se koriste za ispucalu kožu, osipe, ubod insekata i drugo - kazala je Suada.

Dodala je da od prihoda meda uspijevaju da prehrane svoju obitelj, jer je nezaposlena i od 1988. godine je na Zavodu za zapošljavanje, te da je, tvrdi, čekala da je Zavod pozove i zaposli nikada ne bi radila.

Organizatori su zadovljni posjetom i nadaju se da će građani Tuzle imati priliku da u ova dva dana upoznaju sve blagodeti pčelinjih proizvoda kao i da po prihvatljivim cijenama nabave med i druge proizvode. 

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.