BIZNIS

POGODNOSTI "Faktoring" novi proizvod u ponudi "Sberbanke BH"

Brži pristup likvidnim sredstvima

M. KUNARAC

22.9.2015

"Faktoring" je novi proizvod za pravna lica, koji se odnedavno nalazi u ponudi "Sberbanke BH". Radi se o fleksibilnom finansijskom instrumentu s veoma dugom globalnom tradicijom, koji na našem tržištu tek treba doživjeti afirmaciju. 

Kvalitet potraživanja

Osnovna vrijednost „faktoringa" je ubrzavanje protoka novca, koje je posebno bitno brzorastućim kompanijama jer potrebna novčana sredstva osiguravaju putem prodaje nedospjelih potraživanja. Finansiranje putem „faktoringa" zavisi od kvaliteta potraživanja.

- Trudimo se biti proaktivni i omogućiti našim klijentima što efikasnije i kvalitetnije poslovanje. Likvidnost i naplata potraživanja vrlo su česti izazovi u današnjem poslovnom okruženju. Vjerujemo da ćemo uvođenjem „faktoringa" kao načina finansiranja značajno olakšati klijentima i obezbijediti im prijeko potreban novac za njihove poslovne aktivnosti - kazao je Edin Karabeg, direktor "Sberbanke BH".

„Faktoring" kao način finansiranja je posebno bitan klijentima koji nemaju dugu poslovnu historiju ili nisu u mogućnosti osigurati adekvatan kolateral za obezbjeđenje kredita. 

Poslovni proces

- Zahvaljujući „faktoringu", klijenti relativno brzo i jednostavno dobiju potrebnu gotovinu koju mogu vratiti u poslovni proces. Osim poboljšanja likvidnosti, „faktoring" klijentima omogućava efektivno upravljanje potraživanjima, veću konkurentnost te istovremeno i zaštitu od rizika neplaćanja i smanjenje potencijalnog gubitka - kazao je Enver Lemeš, direktor poslovanja s pravnim licima u ovoj banci. 

Dodatna sredstva

„Faktoring" je prvenstveno namijenjen pravnim licima koja imaju potrebu za dodatnim novčanim sredstvima, a istovremeno imaju potraživanja od kupaca na osnovu isporučene robe i/ili usluga koje dospijevaju u narednih 180 dana. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.