BIZNIS

Radnici "Konjuha" od njemačkog ulagača očekuju spas

Hoće li budući vlasnik živiničke Fabrike namještaja oživiti proizvodnju

Autor:S. MUMIĆ

1.11.2015

Bolji dani dolaze za živiničku Fabriku namještaja „Konjuh“ i 286 uposlenika, koliko ih trenutno radi u proizvodnim pogonima. Višegodišnjoj agoniji koju proživljavaju radnici nekadašnjeg giganta došao je kraj, nadaju se oni. 

Benham Azad, njemački biznismen iranskog porijekla, strateški je investitor koji će do kraja novembra otkupiti najmanje 51 posto dionica "Konjuha". Podršku strateškom partneru dala je Vlada Tuzlanskog kantona.

Otkup vlasništva

Azad je već kupio 12 posto dionica od Slovenca Ivana Avbara i na taj način nagovijestio da se konačno radi o ozbiljnom investitoru u nekada snažnu fabriku u regionalnim razmjerima. Do kraja novembra planirano je da se okonča otkup dionica. 

Predstavnici Sindikata „Konjuha“ razgovarali su s njemačkim biznismenom i iznijeli svoje zadovoljstvo nakon sastanka. Mevludin Trakić, predsjednik Sindikata, ističe da su ohrabreni. 

trakic

Foto: Avaz (Trakić: Ovo je za nas veliki korak naprijed)

- Mi smo zadovoljni prvim koracima koje je poduzeo njemački investitor i otvoreno smo razgovarali o problemima koje imamo. S obzirom na to da je i ranije gospodin Azad dolazio u našu firmu i zna o kakvom se kvalitetu stolica radi, kao i problemima koji nas prate, spreman je uložiti novac. Mi smo pred njega stavili svoje zahtjeve, koje je prihvatio - kazao je Trakić.

Korak naprijed

S obzirom na velika dugovanja "Konjuha" po osnovu poreza i doprinosa radnika, kao i osiguravanje drvne sirovine, to će biti prvi problem koji će se rješavati.

- Naš prvi zahtjev bio je plaćanje doprinosa od 2009. godine, a ostala potraživanja sukcesivno ćemo rješavati u dogovoru sa Sindikatom, radnicima i investitorom. Ovo je za nas veliki korak naprijed i san koji sanjamo već šest godina. Do sada je bilo mnogo malih dioničara, a sada je bitno imati jednog čovjeka, većinskog vlasnika - kazao je Trakić.

Milion eura za proizvodnju

Njemački investitor nakon otkupa 51 posto dionica uložit će milion eura kako bi se održala proizvodnja. U narednih osam mjeseci planirano je da u „Konjuhu“ radi oko 500 radnika, a dugoročno bi bio obnovljen i pogon u proizvodnji stolova i stolica, nekad svjetski prepoznatljivog bosanskohercegovačkog brenda.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.