BIZNIS

PREDSTAVLJAMO "Natural Food" Žepče: Uz otkup i organska proizvodnja

Podružnica sarajevske firme

R. AGIĆ

1.2.2016

Podružnica sarajevske firme "Natural Food" u Žepču, koja se bavi otkupom i preradom jagodičastog i bobičastog voća, u prošloj godini otkupila je s područja općina Žepče, Maglaj i Zavidovići oko 1.000 tona jagodičastog voća. 

Veći kapacitet

S obzirom na to da je Žepče, pogotovo mjesna zajednica Željezno Polje, među najvećim proizvođačima malina u srednjoj Bosni, sarajevska firma prije dvije godine registrirala je svoju podružnicu u Žepču, a u Željeznom Polju izgradila hladnjaču u koju je uloženo oko milion KM. Hladnjača je kapaciteta 30 tona dnevnog zamrzavanja i 300 tona skladištenja voća. 
Prema riječima direktora Gorana Papića, u ovoj godini planiraju povećati postojeće kapacitete hladnjače na 50 tona dnevnog zamrzavanja voća. 

Osim otkupa, od prošle godine počeli su i s organskom rasadničkom proizvodnjom. Rasadnici organskog sadnog materijala i sadnica jagodičastog i bobičastog voća prostiru se na oko 100 dunuma. Prema riječima direktora Papića, samo u prvoj godini u rasadnicima u Željeznom Polju proizvedeno je oko 300.000 sadnica jagode. 

Organske maline

U rasadnicima je već zasađeno oko 50 dunuma organske maline i 40 vlastite crvene i crne ribizle. Kako kaže Papić, plantažni rasadnici posjeduju certifikat o organskoj proizvodnji voća, a očekuju i zvaničnu registraciju. Trenutno je u Željeznom Polju uposleno 17 radnika. U vremenu berbe i otkupa zaposle i znatan broj sezonskih radnika. 

Imaju sve najkvalitetnije sorte malina, jagoda, kupina i ribizla. Potvrda kvaliteta je i to da je kompletna prošlogodišnja proizvodnja otišla na evropsko tržište, a našli su se i na tržištu  Amerike i Kanade. Jedan od najpoznatijih kupaca je i hrvatski „Ledo". Trenutno imaju potpisane ugovore o otkupu sa oko 1.000 kooperanata. 

Očekuju veći urod 

Papić ove godine očekuje, ukoliko vremenski uvjeti budu na zadovoljavajućem nivou, veći urod za oko 30 posto nego u prošloj godini. A 2015. ubrano je rekordnih 1.000 tona. Kako ističe, očekivanja su zasnovana i na činjenici da su podignuti i novi zasadi, te da je proizvodnja jagodičastog i bobičastog voća na ovom području u velikoj ekspanziji.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.