BIZNIS

"Eco zona Vlašić" biće puno bolji projekat od "Beograda na vodi"

Projaket vrijedan oko tri milijarde eura

Fena

22.2.2016

Izgradnja Eco zone Korićani-Vlašić na platou Vlašića u selu Korićani, čija se vrijednost procjenjuje na oko tri milijarde eura, trebala bi započeti ove godine izjavio je generalni menadžer programa i direktor Tomix do.o. Kneževo & TLG do.o. Travnik Zoran Vujinović.

 Po njegovim riječima, gradnja ovisi od podrške oba entiteta, s kojima je dogovor u završnoj fazi.  

 - Država, odnosno entiteti moraju biti partneri na ovom projektu, kazao je Vujinović, naglasivši kako podrška postoji jer će od projekta svi imati koristi, te da od entiteta traže samo garanciju za izgradnju Aerodroma, a ne financijsku podršku.   

 Naime, u sklopu "Eco zone", projekta koji se nalazi na granici dva entiteta, predviđena je izgradnja aerodroma, golf terena, luksuznih vila, klinike za rehabilitaciju, vještačkog jezera, aquaparka, edukacijskog centra, multipleks zgrade s apartmanima i poslovnim uredima. 

 U studiji izvodivosti koja je ranije napravljena i predstavljena koncem siječnja ove godine, ističe se kako projekti u Eco-zoni imaju izražen socijalni karakter jer dugoročno osiguravaju kontinuirani posao za veliki broj zaposlenih u primarnim, sekundarnim i tercijarnim djelatnostima te  omogućuju priliv svježega stranoga kapitala, što ima za posljedicu ubrzan razvoj općine Kneževo, Republika Srpska i općine  Travnik Srednjobosanska županija, Federacija BiH, stvarajući veliko VIP tržište za mnoge sudionike, posebno poljoprivredne proizvođače u oblasti proizvodnje zdrave hrane.

"Eco zona Koricani-Vlašić" prostirat će se na 20 kvadratnih kilometara, a u sklopu nje je predviđena izgradnja edukacijskog, zdravstvenog, sportsko-rekreativnog i turističkog centra. Trenutno je u fazi idejnoga rješenja, odnosno izrade projektno-tehničke dokumentacije. 

 Po Vujinovićevim riječima, projekt je baziran na tri stupa: edukaciji – izgradnja elitnog sveučilišta; zdravstvu - klinika za rehabilitaciju i sportsko-rekreativnom stupu. 

 U cijeli projekt, za koji inače vlada ogromno zanimanje domaćih i inozemnih kompanija, trenutno je uključeno oko 30 sudionika navedenih u "Memorandumu 2012., sa svrhom da se ubrza održivi razvoj zemalja zapadnoga Balkana". Memorandum (Sporazum) o suradnji sklopljen je između Tomixa do.o. Kneževo & TLG do.o. Travnik, Bosna i Hercegovina, koji predstavlja direktor Zoran Vujinović i Robby Schurig te Sal. Inco Group koju predstavlja njezina podružnica TTNF UG, Aachen, Germany, a zastupa je direktor Thomas Marschner i financijski direktor Jurgen Groels, kao i još 26 supotpisnika. Predstavljen je cirkulacijskim mailom prigodom predstavljanja Studije izvodljivosti 

 Pojašnjavajući izgradnju golf terena i vještačkog jezera, koje su obično upitne s ekološkog gledišta u sličnim projektima, Vujinović navodi kako ovaj projekt radi kvalitetna ekipa arhitekata te da im je ekologija na prvome mjestu. On tvrdi kako su projekti ekološki prihvatljivi, ekonomski opravdani i isplativi. 

 Što se tiče samog Centra, ističe kako su uradili istraživanje podzemnih vodenih tokova i ustanovili da postoje dovoljne količine vode za njegove potrebe. To bi se uskoro trebalo potvrditi i sondažnim, probnim bušenjima.

 Vujinović je ranije usporedio ovaj projekt s "Beogradom na vodi", naglasivši pritom  kako postoje sličnosti, ali i da će ovaj bh. biti puno bolji. 

 "Isto tako, izravne i neizravne koristi od realizacije ovoga projekta su ogromne. Izravno je planirano 50 000 radnih mjesta, neizravno još dva puta više u sekundarnim i tercijarnim oblastima", navodi Vujinović.

Planirana je i izgradnja dva stadiona - unutarnji i vanjski; terena, bazena te svega onoga što je potrebno za pripremu vrhunskih sportaša.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.