BIZNIS

AVAZ SAZNAJE: "Prevent" preuzeo njemačku grupaciju "Car Trim" i spasio stotine radnih mjesta!

Poslovna akvizicija omogućava razvoj bh. autoindustrije

T. LAZOVIĆ

2.5.2016

Najveći bh. izvoznik "Prevent grupacija" preuzeo je vlasništvo nad grupacijom "Car Trim" sa sjedištem u Njemačkoj, jednu od vodećih kompanija u oblasti proizvodnje komponenti za automobilsku industriju, koja ima fabriku i u Žepču, potvrđeno je za "Dnevni avaz" iz ove kompanije. 

Riječ je o poznatoj bh. firmi iz te oblasti, koja proizvodi komponente za najveće svjetske proizvođače automobila među kojima su "Audi", "Bentley", "Opel", "Porsche" i VW. 

Interijeri vozila

"Car Trim" je već godinama u vrhu ne samo evropskih nego i svjetskih proizvođača komponenti za interijere vozila, uključujući proizvode od visokokvalitetne kože i drugih materijala. 

Ali, "Prevent", kako nam je potvrđeno, nije postao samo vlasnik firme u BiH nego kompletne grupacije koja ima nekoliko proizvodnih lokacija u Njemačkoj, Češkoj i BiH, čime je potvrdio lidersku poziciju na evropskom tržištu automotiva.

Samo "Car Trim" u Žepču, najveća pojedinačna lokacija, zapošljava blizu 1.000 radnika, a cjelokupna grupacija ima znatno veći broj uposlenika. Kako saznajemo, upravo je preuzimanjem od "Prevent grupacije" omogućeno da kompanija u BiH nastavi s radom i zadrži radna mjesta. 

Razvoj bh. privrede

Ovom višemilionskom investicijom, kako tvrde iz "Preventa", idu korak dalje u jačanju bh. automobilske industrije, koja bilježi uspjehe i predstavlja motor ekonomskog rasta u našoj zemlji. Faktički, spašavanjem kompanije iz Žepča, "Prevent grupacija" pokazala je da je strateški opredijeljena za rast i razvoj kompletne bh. privrede. 

- Istovremeno, jačamo svoju poziciju na evropskom tržištu želeći na taj način stvoriti jaku i konkurentnu proizvodnju u BiH - rekli su nam iz ove kompanije.

Konkurentska firma htjela proizvodnju preseliti iz BiH!

Kako ekskluzivno saznaje naš list, jedna konkurentska kompanija također je pokušala steći vlasništvo, i to samo nad firmom iz Žepča, ali s potpuno nečasnim namjerama. 

- Cilj je bio ne stjecanje vlasništva i stabilizacije bh. kompanije, nego njeno potpuno gašenje, tako što bi proizvodnju i ugovore koje ima "Car Trim" postepeno izmjestili van BiH, gdje već imaju kompaniju koja se bavi istom vrstom proizvodnje - pojasnio je izvor "Dnevnog avaza". 

Na taj način, kako nam je rečeno, eliminirali bi bh. kompaniju s tržišta, bile bi izgubljene hiljade radnih mjesta u našoj državi, što bi ostavilo posljedice na cjelokupan razvoj autoindustrije u BiH. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.