BIZNIS

"Bosnalijek": Nema govora o uštedi od 100 miliona KM na cijenama lijekova

Prijedlog Pravilnika neprimjenjiv i neodrživ na tržištu BiH

Fena

16.11.2016

Domaći proizvođači lijekova upozoravaju da bi prije najavljenog usvajanja Pravilnika o načinu kontrole cijena, načinu oblikovanja cijena lijekova i načinu izvještavanja o cijenama lijekova u BiH trebalo korigirati sve nepravilnosti kako bi domaći  strani proizvođači podjednako snosili teret ušteda, u skladu sa svojim tržišnim udjelom, saopćeno je iz "Bosnalijeka".

Iz ove kompanije ističu da je postojeći prijedlog Pravilnika neprimjenjiv i neodrživ na tržištu BiH, a njegovo usvajanje kao takvog od strane Vijeća Ministara BiH bi dovelo u pitanje opstojnost kompletnog farmaceutskog tržišta BiH te izazvalo nesagledive negativne efekte na sve učesnike u lancu snadbijevanja lijekovima.

Zabrinjavajuće je, ističu, da su sva krucijalna pitanja i argumentirane primjedbe  proizvođača lijekova i apotekara u potpunosti ignorirane. Pri tome se u javnosti stvara lažna slika o tome kako su cijene lijekova u BiH znatno veće od cijena u regiji te kako će ovako predloženi pravilnik dovesti do ogromnih ušteda.

- Odgovorno tvrdimo da su cijene lijekova u BiH trenutno otprilike na istim razinama kao cijene lijekova u okruženju. Od lijekova sa esencijalne liste u Federaciji BiH, 287 (46 posto) od ukupno 622 ih ima nižu cijenu od prosjeka cijena u Hrvatskoj, Srbiji i Sloveniji. Slično tome, 41 posto lijekova u Republici Srpskoj ima nižu cijenu od prosjeka cijena u Hrvatskoj, Srbiji i Sloveniji.U slučaju usvajanja Pravilnika o maksimalnim cijenama lijekova koji predlaže Agencija za lijekove pod snažnim utjecajem Svjetske Banke, 287 cijena lijekova u Federaciji ostalo bi ispod prosjeka u Hrvatskoj, Srbiji i Sloveniji, a ostalih 335 cijena lijekova bile bi snižene na prosjek ove tri zemlje, što znači da bi cijene lijekova u Federaciji bile daleko najniže u regiji. Ista je situacija i u Republici Srpskoj - navodi se u saopćenju.

Iz "Bosnalijeka" poručuju da nema govora o pompeznim najavama da bi se na cijenama lijekova moglo uštediti 100 miliona KM. Do takvih iznosa se došlo, navode, na temelju potpuno pogrešnih (slučajno ili namjerno) analiza koje su rađene na vrlo malom uzorku  lijekova, a koje je naručila Svjetska Banka.

- Veliki utjecaj Svjetske Banke na Agenciju ogleda se u činjenici da od bi od ukupnih ušteda, 14 miliona KM ili 47 posto palo na leđa domaćih proizvođača. Paradoks proizlazi iz činjenice da lijekovi domaćih proizvođača čine samo 17 posto tržišta lijekova u BiH, te je očiti nesrazmjer između tržišnog udjela koji domaći proizvođači drže i ukupnih ušteda koje bi morali snositi. Ovo proizlazi iz činjenice da je Pravilnik pod snažnim utjecajem Svjetske Banke upravo namjerno napisan na način da pogoduje stranim proizvođačima, a posebno bogatim inovativnim stranim kompanijama, čije bi cijene lijekova bile tek neznatno spuštene - zaključuje se u saopćenju za javnost "Bosnalijeka". 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.