BIZNIS

Derventa privlačna austrijskim investitorima: Posluje 15 kompanija sa 700 zaposlenih

Piše: N. SIMIĆ

18.7.2017

Trgovinski savjetnik Ambasade Austrije u BiH Filip (Philipe) Kupfer posjetio je nedavno Derventu i s načelnikom Miloradom Simićem i privrednicima razgovarao o mogućnostima proširenja saradnje. Informirao se i pod kojim uvjetima austrijske kompanije investiraju u Derventu. Kupfer je rekao, ako se radi o austrijskim privrednicima u BiH, onda se "mora doći u Derventu".

- Ovdje imamo 15 austrijskih firmi koje zapošljavaju 700 ljudi. Bila je ovo prilika da se upoznam s predstavnicima austrijskih privrednika, da razumijem šta ih je podstaklo da dođu u Derventu, da razgovaramo o budućoj saradnji. Isto tako, da upoznam načelnika, koji je od velike pomoći lokalnoj privrednoj zajednici - rekao je Kupfer, koji je najavio i dolazak novih investitora iz Austrije u Derventu.

Potrebe tržišta

Prema njegovim riječima te firme se bave informacionom tehnologijom, privredom u oblasti metala, ali i trgovinom.

- Privrednici s kojima sam razgovarao nemaju nikakvih problema, dobra je saradnja s lokalnom zajednicom i načelnikom koji je susretljiv i pomaže, ako ima određenih prepreka. Ovo je grad koji se intenzivno brine za privrednike, a sama pogodnost je i blizina granice s Evropskom unijom - dodao je Kupfer.

Predstavnik firme „Digital Elektronik" Goran Knežević kaže da je preduzeće osnovano u maju 2012. godine od gotovo četiri decenije starijeg istoimenog preduzeća iz Austrije. 

- Danas kompanija zapošljava 500 radnika, od čega u Derventi 176, te uspijeva da odgovori potrebama tržišta i prevaziđe očekivanja svojih partnera. Kao društveno odgovorna kompanija zajedno sa srednjom školom i Općinom aktivno radimo na unapređenju kvaliteta obrazovanja i jedan smo od idejnih tvoraca Fondacije za tehničko- tehnološku edukaciju i poduzetništvo - kaže Knežević.

Direktor firme „Mreža Network" Zoran Tošić je najavio da će privrednici iz Dervente, uz pomoć lokalne zajednice, uputiti prijedlog o otvaranju slobodne ekonomske carinske zone u Derventi.

Velika regija

- To Derventa zaslužuje, jer ovdje posluje 15 austrijskih kompanija, na pomolu su i druge, a tu je i regija koja obuhvata Bosanski Brod, Modriču, Doboj. Time će broj radnika umnogome biti uvećan - rekao je Tošić, koji je podsjetio da u Srbiji postoji 14 carinskih zona.

Tošić dodaje da posluju od 2004. godine, da su prometovali više od 100 miliona maraka i otvorili 600 radnih mjesta.

Takvu inicijativu i zahtjev planiraju podnijeti u narednom periodu na adresu Ministarstva vanjskih poslova BiH i Ambasade Austrije u BiH.

Najmanja stopa nezaposlenosti

Načelnik Simić je izrazio zadovoljstvo da ih je nakon mjesec od preuzimanja dužnosti Kupfer posjetio. Dodao je da je to rezultat dobre informiranosti o poslovanju austrijskih kompanija, ali i posjete direktora Vanjskotrgovinske komore Austrije i čestih dolazaka ambasadora Austrije u BiH.

- Obradovan sam posjetom, na pomolu je otvaranje nove austrijske firme. Imamo najmanju stopu nezaposlenosti u BiH, dobar privredni ambijent, pružamo ruku svim investitorima - rekao je Simić. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.