BIZNIS

Novo u obilježavanju životinja: Farmeri će bolje nadgledati rad

Najveća korist je za farmere

Piše: Ml. D.

1.11.2017

Osoblje Agencije za obilježavanje životinja BiH posjetilo je tri farme za proizvodnju mlijeka u općini Sanski Most i našlo značajna odstupanja između stvarnog broja goveda na terenu i podataka u bazi. Ove aktivnosti realizirane su uz podršku USAID/Sweden FARMA II projekta i u koordinaciji sa Savezom lokalnih udruženja poljoprivrednika (SLUP). 



Stvarni broj

Na jednoj od posjećenih farmi kontrola je pokazala da je stvarni broj životinja 46, dok je u bazi bilo evidentirano 90. 

Suvišna grla su obrisana iz baze bez troška za farmera te situacija sada odgovara stvarnom stanju. Posjećene su još dvije farme na kojima su, također, utvrđeni viškovi u bazi u odnosu na stvarno stanje.

Istovremeno je testirana mobilna aplikacija. Proizvođači mlijeka i veterinari iz Sanskog Mosta upoznati su s novim informacionim sistemom i mobilnom aplikacijom koju je razvila Agencija. Neke procjene s terena govore da bi korištenjem ove aplikacije farmer sa 30 krava godišnje mogao uštedjeti do 600 KM.

- Ovo je odlično rješenje. Postoje problemi da se utvrdi broj životinja u BiH, ali se ovo očito može riješiti za kratko vrijeme korištenjem ove aplikacije - istakao je Husein Selimović, predsjednik SLUP-a Sanski Most.

Sistem sigurnosti

Fikret Seferović, lokalni proizvođač sa 22 krave na farmi i 27 u bazi podataka, rekao je da su prije nekoliko godina u štalama imali krave bez ikakve identifikacije. Situacija je sada bolja, ali ne idealna, a ova vrsta evidencije omogućit će farmerima da bolje nadgledaju rad farme te će poboljšati i rad s veterinarskim službama.

Funkcionalan sistem obilježavanja životinja će omogućiti sljedivost proizvoda i doprinijeti sistemu sigurnosti hrane. U isto vrijeme takav sistem će omogućiti vlastima da brže reagiraju u slučaju kriznih situacija, kao što je pojava bolesti, ili u realizaciji preventivnih programa vakcinacije.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.