BIZNIS

U iščekivanju podataka o zalihama, cijene nafte nisu doživjele značajne promjene

Avaz.ba

8.11.2017

SAD su najveći potrošači nafte, a uoči nedjeljnih podataka o zalihama tog  energenta, cijene nafte su se stabilizovale u Njujorku.

Na terminskom trgovanju su zabilježene neznatne promjene cijene nafte, nakon jučerašnjeg slabljenja od 0,3 posto, što je prvi pad u posljednje četiri trgovinske sesije, prenosi "Bloomberg". 

Američka nafta WTI za isporuku u decembru pojeftinila je za 14 centi na 57,06 dolara za barel na robnoj berzi u Njujorku u jutarnjem trgovanju u 8.12 sati po lokalnom vremenu.

Obim trgovanja bio je 21 posto manji od prosjeka 100 dana. 

Sjevernomorska nafta "brent" za januarske isporuke je pojeftinila za 21 cent na 63,48 dolara za barel na londonskoj berzi ICE Fjučers Evropa, poslije pada za 58 centi u utorak, prenose agencije.

Nafta je ojačala za oko 20 posto od početka septembra, usljed sve glasnijih špekulacija da će Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEK), na sastanku 30. novembra u Beču, produžiti primjenu sporazuma o smanjenju proizvodnje i poslije marta 2018. godine. 

Nedavni politički potresi u Saudijskoj Arabiji, kada je uhapšeno više ministara i biznismena, takođe su uticali na povećanje cijena.

Prema najnovijim procjenama iz OPEK-a, američka proizvodnja nafte iz škriljaca će porasti brže nego što se očekivalo u naredne četiri godine, usljed oporavka cijena do kog je dovela akcija smanjenja pumpanja koju predvodi "naftni kartel".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.