BIZNIS

Goran Bojić, vlasnik i direktor "Elkera": Stručni radnici odlaze jer im ne možemo povećati plaću!

"Elker" ima i vlastiti laboratorij ( D. Stojnić)

Piše: M. ZGONJANIN

14.11.2017

Goran Bojić, vlasnik i direktor "Elkera" iz Ljubije kod Prijedora, velikog bh. proizvođača visokonaponske opreme, kaže da im veliki problem predstavlja odliv stručne radne snage. 



Mnogo ulažu

- Ulažemo mnogo u usavršavanje stručne radne snage koja sve češće, taman kada je obučimo, odlazi najčešće u Njemačku i Sloveniju. Prinuđeni smo da tražimo nove radnike i ponovo ih obučavano i tako se stalno vrtimo ukrug. Treba doći do rasterećenja privrede, smanjenja raznoraznih nameta, preferirati domaću proizvodnju, kako bi se povećale plaće zaposlenih. Dok se to ne dogodi, mi, proizvođači, dvostruko gubimo. Prvo, sredstva koja ulažemo u obuku, a potom i stručnjake, jer nikog ne možeš natjerati da radi za neku prosječnu plaću koju zbog milion nameta na privredu ne možemo, nažalost, povećati - kaže Bojić.  

Domaća oprema

"Eleker", osim visokonaponskog laboratija, ima i pogon za vlastiti razvoj proizvoda i cjelokupne visokonaponske opreme, od izolatora, rastavljača, spojne i ovjesne opreme...

- Zahvaljujući investicionom ciklusu "Elektroprenosa BiH", koji preferira opremu domaćih proizvođača, kapaciteti su nam u punom angažmanu. Plasman imamo i na regionalnom tržištu Hrvatske, Slovenije, Srbije, Makedonije, ali vapimo za kvalitetnim stručnjacima - kaže Bojić.

I vrijeme je da ovaj problem neko sagleda i nađe odgovarajuće rješenje, jer smisao proizvodnje nije stalna obuka radnika, već poslovni angažman ljudi koje smo obučili i koji znaju svoj posao, dodaje Bojić i naglašava da "Elker" uredno izmiruje sve svoje obaveze prema zaposlenima, dobavljačima, ali i državi.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.