BIZNIS

Otkup duhana u Semberiji: “Duvan” preuzeo 410 tona

Sav otkupljeni duhan obrađen ( G. Bobić)

Piše: Lj. Lj.

10.12.2017

Bijeljinsko preduzeće “Duvan” AD otkupilo je u ovogodišnjoj sezoni 410 tona duhana. To je za skoro 20 posto manje od planiranih 480 tona, kaže Čedo Gotovčević, direktor bijeljinskog “Duvana”.

Kaže da je ovogodišnju sezonu izvukla jesen, kada je u septembru pala veća količina kiše. Pomoglo je i to što sve do druge polovine novembra nije bilo mraza pa su berba i sušenje duhana produženi do kraja novembra.

- Od ukupno 104 kooperanta iz Semberije i Posavine uspjeli smo otkupiti sve raspoložive količine. Zbog loših vremenskih uvjeta, dugotrajne suše i izostajanja padavina, duhan je lošijeg kvaliteta od očekivanog. U Posavini smo otkupili skoro 100 tona duhana, koji je boljeg kvaliteta, jer su duhanari bili u mogućnosti da navodnjavaju svoje parcele - kaže Gotovčević.

Ističe da je sav otkupljeni duhan obrađen te da se sada čeka kupac. Kaže da je firma “Bulgaria tabak” zainteresirana da otkupi ovogodišnji rod iz Semberije i Posavine. Za narednu sezonu proizvodnje dunana, kako kaže Gotovčević, planirano je da se poveća proizvodnja na ovom području.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.