BIZNIS

Projekt USAID-a Invest dijaspora: Prvih 13 kompanija dobilo sredstva

Dobitnici bespovratnih sredstava s Arifagićem i Bogelom

Piše: I. BANDIĆ

19.1.2018

Predstavnici USAID-a jučer su u Sarajevu, u prostorijama Dijaspora biznis centra, predstavili 13 kompanija čiji su projekti izabrani za dodjelu bespovratnih sredstava u iznosu od 391.000 KM u sklopu USAID-ovog projekta "Jačanje uloge dijaspore u ekonomskom razvoju Bosne i Hercegovine". 

Šef Odjela za ekonomski razvoj Misije USAID-a u BiH Endru Bogel (Andrew Boegel) izjavio je da su ta sredstva, kao i još dva miliona KM koje su uložile same kompanije, omogućila otvaranje 80 novih radnih mjesta. 

Razni sektori 

Bogel je pojasnio da kompanije koje su dobile sredstva dolaze iz metalskog, prehrambenog, tekstilnog i IT sektora te poljoprivrede. 

Izrazio je zadovoljstvo što posluju u raznim sektorima i u svim dijelovima BiH. Kompanije kojima su uručena sredstva su "Sućo", "Movida", "Probosing", FANA - Arifagić, "Te Ora", "Lumitic", "Freund", „ADV Pax“, "Code Line Solutions", "Talbot", BMT, "Master Enginiring" i "Sitex". Najavljeno je i da će naredni poziv biti krajem februara.

Šef projekta Sanjin Arifagić rekao je da je sve počelo prije devet mjeseci te da je nedavno osnovano i Vijeće investitora iz dijaspore, krenuli su i s programom tehničke pomoći kompanijama iz dijaspore, a otvorene su i prostorije Dijaspora biznis centra u Sarajevu.

Direktan ugovor  

Prema riječima Arifagića, glavni kriteriji bili su zapošljavanje i investicije.

- Kriteriji za odabir bili su da kompanija u vlasništvu mora imati predstavnike dijaspore ili imati direktan ugovor s našim predstavnicima u dijaspori. Drugi je da kompanija nije mogla biti starija od tri godine - kazao je Arifagić, napomenuvši da je većina prijavljenih firmi bila mlađa i od godinu.

Prebaciti proizvodnju iz Kine  

U metalskoj branši, firma "ADV Pax Lutec" iz Maglaja dobiveni novac iz granta iskoristit će za nabavku novih alata. Rekao nam je to Suvad Ahmetspahić, uz napomenu da će pomoć biti usmjerena za širenje tržišta, ali i proizvodnje. 

- Aplikacija se odnosila na novac potreban za nabavku alata za obradu ambalažnih limenki. Firma je iz Njemačke, a s obzirom na to da su vlasnici naši državljani koji imaju državljanstvo, Edin i Azina Kukavica, njihov je cilj da proizvodnju iz Kine, korak po korak, presele u BiH. Fabrika je u Maglaju, ima 40 radnika. Imamo tržište, a naše je samo da proizvodimo - ističe Ahmetspahić.

Ahmetspahić: Imamo tržište

Posredovanje u online trgovini 

Iako je sarajevska firma "Movida" nedavno osnovana, dobiveni novac bit će uložen u širenje poslovanja u sektoru online trgovine. S obzirom na to da je direktor firme iz Holandije, Nadira Plančić naglašava da je to bio razlog za aplikaciju.

- Sredstva ćemo usmjeriti za otvaranje nove poslovnice u Tuzli ili Lukavcu, gdje planiramo uposliti za dodatna dva do tri radnika. S obzirom na to da smo platforma koja se bavi posredništvom u online prodaji, dobiveni novac iskoristit će se i za poboljšanje trenutnih uvjeta za rad prvenstveno kroz nabavku tehničke opreme - ističe Plančić.

Plančić: Nova poslovnica

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.