BIZNIS

Američke berze bilježe najveći pad od 2011. godine: "Najstrašniji dan u historiji Wall Streeta"

Agencije

6.2.2018

Vrijednost "Dow Jones" indeksa pala je u jednom trenutku za 1.600 bodova što je bio najveći pad tokom jednog dana trgovanja na američkoj berzi, a nakon vrlo nervoznog trgovanja, dan je ipak zaključen u minusu od oko 1.175 bodova ili oko 4,6 posto.

CNN je jučerašnji dan na berzi prozvao "najstrašnijim u historiji 'Wall Streeta'".

Riječ je o najvećem berzovnom krahu na "Wall Streetu" u jednom danu od avgusta 2011. godine i tadašnje dužničke krize u Evropi.

CNN dodaje da ipak pad "Dow Jonesa" nije bio poput onog zabilježenog na 'crni ponedjeljak' 1987. ili tokom finansijske krize 29. septembra 2008. godine, kada je izgubio 777.68 bodova, nakon što je američki Kongres odbio interventni paket težak 700 milijardi dolara koji je bio sastavljen nakon propasti investicijske banke "Lehman Brothers".

- Ove godine, za razliku od 2017., kada je "Dow Jones Industrials" narastao za 25 posto, možemo očekivati puno veću volatilnost. Centralne banke su reducirale broj obveznica koje kupuju, a neke su počele i dizati temeljne kamatne stope. Sada smo u takvom ciklusu - upozorava Endrju Vilson (Andrew Wilson), analitičar "Goldman Sachsa".

Bijela kuća izjavila je putem glasnogovornika da "tržišta variraju u kratkom roku", ali je naglasila da ekonomija nije poljuljana.

Nevolje na tržištu počele su početkom prošle sedmice, kada su se ulagači koncentrirali na niz dugotrajnih problema.

Ako ekonomija ojača, to bi moglo uzrokovati inflaciju, koja je misteriozno nestala za devet godina oporavka nakon krize. A to bi moglo prisiliti Savezne rezerve da povise kamatne stope brže nego je planirano.

- Ljudi se suočavaju sa šokom gledajući stvarnu inflaciju po prvi put nakon nekog vremena - rekao je Brus Mek Kejn (Bruce McCain), glavni investicijski strateg u "Key Private Bank".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.