BIZNIS

Zabranjena kupovina bitkoina kreditnim karticama u SAD i Velikoj Britaniji

Fena

6.2.2018

Banke u Velikoj Britaniji i Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) zabranile su upotrebu kreditnih kartica za kupovinu bitkoina i ostalih kriptovaluta, strahujući da u slučaju naglog pada njihove vrijednosti klijenti neće moći vraćati dugove.

Najveći britanski zajmodavac "Lloyds Banking Group Plc" objavio je u nedjelju da će klijentima s kreditnim karticama zabraniti kupovinu kriptovaluta, slijedeći time primjer američkih bankovnih divova "JP Morgan Chase & Co-a" i "Citigroupa".

Zabrana bi trebala zaštititi klijente od gomilanja dugova kupovinom virtualnih valuta na kredit u slučaju da njihova vrijednost naglo padne, pojasnila je portparol Lloydsa.

Prošle sedmice je "Mastercard" objavio da je zbog klijenata koji su kreditnim karticama kupovali kriptovalute obim inozemnih transakcija u četvrtom tromjesečju uvećan za jedan postotni bod.

U to je vrijeme vrijednost bitkoina vrtoglavo rasla, dosegnuvši 16. decembra rekordnih 19.187 dolara na internetskoj platformi Bitstamp sa sjedištem u Luksemburgu.

U međuvremenu je vrijednost najpoznatije kriptovalute dramatično pala, na 7.700 dolara u ponedjeljak oko podneva na Bitstampu, pod utjecajem bojazni da će regulatori širom svijeta oštro ograničiti transakcije digitalnim valutama.

Portparol američke banke "JP Morgan Chase" kazala je da trenutno ne obrađuju kupovinu kriptovaluta kreditnim karticama zbog velikih oscilacija njihovih vrijednosti i pratećeg rizika. Portparol "Citigroupa" potvrdila je da su uveli sličnu zabranu, ali nije navela razlog.

Zabrana se odnosi samo na kupovinu kreditnim karticama, dok korisnici debitnih kartica još mogu kupovati kriptovalute, javlja Poslovni.hr.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.