BIZNIS

"Elliott Management" upozorava: Bitkoin i njegovi rođaci su apsolutno ništavilo

Blic.rs

21.2.2018

"Elliott Management", hedž fond vrijedan tri milijarde dolara koji je osnovao milijarder Pol Singer (Paul) upozorio je svoje klijente da ne ulažu u bitkoin i druge kriptovalute.

U pismu fond koristi akronim WTHIT (na engleskom "What the hell is this", što znači "Šta je ovo, do đavola") kao sinonim za kriptovalute.

- Strah od toga da ćemo nešto propustiti je pomoglo rast WTHIT. U historiji koja bude napisana će se kriptovalute opisivati kao najbriljantnija prevara, napisao je Fond u pismu svojim klijentima. 

Fond je u pismu objasnio šta sve smatra da nije u redu sa kriptovalutama.

- Svi smo se smijali primitivnim plemenima koja su koristila veliko kamenje ili svinje kao valutu. Pa, smijte se ako hoćete, ali kamen ili zdrava svinja jesu nešto stvarno. Kriptovalute su ništa izuzev marketinške moći izumitelja, finansijera i drugih koji vole ideju o kupovini crne kutije (koja je očito prazna) po cijeni automobila Kia i sanjanju da će se ona pretvoriti u Mercedesa. Bilo je trenutaka kada su ti snovi materijalizirani za samo nekoliko sati. To nije samo mjehur. To nije samo prevara. Radi se možda o vanjskoj granici, o ultimativnoj ekspresiji i sposobnosti ljudi da uhvate etar i da se nadaju da će ga jahati do zvijezda - piše u pismu.

Ovo nije prvi put da "Elliott Management" i Pol Singer kritikuju kriptovalute, to su činili još 2013. godine, ali je vrijednost kriptovaluta od tada drastično porasla sve do početka ove godine.

Fond u pismu citira kapitalistu Avija Tevanijana koji je rekao da "znamo da će samo 21 milion bitkoina biti stvoren". 

Prema "Elliot Managementu" to nije tako, jer softveri koji podržavaju kriptovalute mogu da dovedu do stvaranja povećanja količine kriptovaluta kroz proces zvan "forking".

- Bitkoin i njegovi rođaci su u suštini apsolutno i potpuno ništavilo, ne postiji ograničenje za bitkoin osim vanjskih granica ljudske ludosti - piše u pismu. 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.