BIZNIS

VTK BiH: Proizvođačima policijskih uniformi omogućiti ravnopravne uvjete

Fena

28.2.2018

Na današnjem sastanku predstavnika Vanjskotrgovinske komore BiH (VTK BiH) i BH Konzorcija istaknuto je da domaćim proizvođačima policijskih uniformi treba omogućiti jednake uvjete prilikom nabavki u policijskim agencijama BiH.

Predstavnici BH Konzorcija (koji okuplja domaće proizvođače policijske i vojne opreme) upoznali su predsjednika VTK BiH Ahmeta Egrlića i njegove saradnike s problemima s kojima se susreću nakon što je Vijeće ministara BiH usvojilo Pravilnik o policijskoj uniformi.

Kako je saopćeno iz VTK BiH, tim pravilnikom domaći proizvođači onemogućeni su da učestvuju u javnim nabavkama, koje će policijske agencije na nivou BiH u budućnosti raspisivati, jer su njime propisani specifični tehnički kriteriji koje ispunjava samo jedna vrsta uniformi, a koje se proizvode van BiH i čiji je ekskluzivni zastupnik za BiH jedna domaća trgovačka firma.

Članovi BH Konzorcija su firme s višedecenijskim iskustvom u proizvodnji policijskih i vojnih uniformi, te druge policijske i vojne opreme, a policijske uniforme proizvedene u njihovim pogonima koriste policijske snage u Austriji, Švicarskoj i drugim zemljama.

Predsjednik VTK BiH Egrlić izrazio je spremnost da ova institucija pomogne u prevazilaženju prepreka, kako bi se domaćim kompanijama omogućilo da nastave s proizvodnjom za potrebe domaćeg tržišta i novim zapošljavanjima.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.