EKSKLUZIV

Najbolji će se predstaviti najvećim evropskim kompanijama

S jedne od svjetskih konferencija

Piše: Mladen DAKIĆ

13.3.2018

Glavni inicijatori CEE Freiraum projekta su DKR – Njemački centar za robotiku u Tuzli i Strascheg, Centar za poduzetništvo sa sjedištem u Minhenu, jednom od najbogatijih gradova Njemačke. Minhen se zbog geografske pozicije i povezanosti s ostatkom Evrope polako penje ka vrhu evropske start-up scene sa Štokholmom i Londonom.   

Biznis ideje

- Glavni cilj CEE Freirauma je skauting i edukacija mladih start-upova u BiH i regionu. Oni će imati priliku steći znanja i kroz edukaciju razviti nove biznis ideje pod mentorstvom eksperata u poljima poduzetništva. Imat će priliku da učestvuju na seminarima, radionicama, konferencijama. To će im, osim edukacije, omogućiti i direktnu komunikaciju s drugim akterima na poslovnom tržištu kako Bosne i Hercegovine i regiona tako i cijele Evrope – kaže Ismail Šehić, glavni operativni direktor CEE Freiraum projekta.

Šehić (u sredini): Brojni susreti

Krajnji cilj je i finansijski podržati najbolje start-upove, dati im priliku da izađu na međunarodno tržište, predstave svoje ideje pred najvećim svjetskim kompanijama i u tom smislu učestvuju na međunarodnom događaju kao što je MUST Samit 2019.

Osim start-upova, CEE Freiraum kroz svoje aktivnosti želi podržati rad inkubatora i univerziteta u BiH, ali i u regionu, te na jedinstven način okupiti mlade obrazovane ljude i pružiti im priliku da svoje poslovne ideje pretvore u stvarnost.

Ovaj program pruža i mogućnost da se povežu sa stranim investitorima i pozicioniraju na međunarodnom tržištu.

- Na početku projekta bit ćemo fokusirani na zapadni Balkan zbog lošeg eko-sistema i cijele start-up scene. Cilj nam je da podržimo mlade start-upove, da im pomognemo da razviju svoje biznis planove i ideje. Naš proces je jednostavan i mi smo ga podijelili u tri faze, i to skautiranje, ubrzavanje procesa i ostvarivanje – dodaje Šehić.

Ovo je prvi dio CEE Freiraum projekt u kojem će skautirati start-upove na zapadnom Balkanu, pratiti njihov rad i ideje. Kroz ovaj proces žele posjetiti što više inkubatora, HUB-ova, univerziteta i mladih inovatora, gdje će s ekspertima u polju poduzetništva i inovacija procijeniti koji imaju velike planove, dobre ideje i motive za internacionalno tržište.

- Kroz drugi dio projekta najbolje skautiranim start-upovima želimo pomoći u razvijanju biznis planova, povezati ih s drugima, poslati na seminare i konferencije. Najbolje ideje i inovacije bit će razvijane od evropskih i svjetskih eksperata za poduzetništvo, kao i stručnjaka u poljima inovacija. Organizirat ćemo razne treninge i radionice, gdje će oni imati priliku da učestvuju i razviju svoje ideje – pojašnjava Šehić.

Posjete inkubatorima

Cilj trećeg dijela je onaj krajnji, odnosno izlazak mladih start-upova na internacionalno tržište. Oni koji se pokažu najboljim, čije ideje su drugačije i najbolje u svojim poljima, dobit će priliku da predstave ideje i inovacije na najvećim samitima u Evropi, te imati priliku posjetiti inkubatore i HUB-ove u Njemačkoj i drugim velikim industrijskim i ekonomski razvijenim zemljama. Najbolji od najboljih će moći predstaviti svoje inovacije “face to face” s najvećim evropskim kompanijama, te enormno povećati prilike za finansijsku dobit i profit.

Jedan od vodećih centara za razvoj poduzetništva 

Strascheg Centar za poduzetništvo jedan je od vodećih centara za razvoj poduzetništva, kako u Njemačkoj tako i u Evropi, koji kroz brojne aktivnosti i edukacije doprinosi razvoju start-up scene. Usko je vezan s minhenskim univerzitetom za primijenjene studije, gdje je od 2002. godine radio s više od 110.000 studenata.

Najnoviji upravljački sistemi 

Jedan od najboljih primjera uspjeha na bh. tržištu, ali i u Evropi, jeste Njemački centar za robotiku koji uspješno posluje od prošle godine. Osim programiranja industrijskih robota, kao i savjetovanja u procesu modernizacije lokalne industrije, poseban akcent je na edukaciji stručnih kadrova iz oblasti robotike koja se vrši „in-house“ na najnovijim upravljačkim sistemima KUKA i ABB.

Školovanje programera robota

- Nedavno smo imali posjetu tuzlanskih studenata našem Centru za robotiku u Tuzli, a u toku je početak školovanja programera robota. Već od aprila dolaze nam eksperti iz Njemačke koji će voditi kurseve i obuke za mlade programere. Kurseve i edukacije će organizirati DKR, a priliku da učestvuju imat će mladi programeri iz BiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.