SEMINAR Vanjskotrgovinska komora Bosne i Hercegovine u saradnji s Predstavništvom fondacije Konrad Adenauer u BiH

VTK: Poslovno pregovaranje potrebno je stalno usavršavati

Fena
21.03.2018 11:45

Foto: Fena

Pregovaranje je vještina koju je, kao i sve vještine, potrebno usavršavati kroz cjeloživotno učenje, istaknuto je na seminaru o temi "Uspješno poslovno pregovaranje" koji je održan danas u Vanjskotrgovinskoj komori BiH u Sarajevu.

Predavačica na seminaru Nerka Jugo navela je da se zbog velike konkurencije na tržištu poslovi dobijaju na "malim stvarima", ali je i njih potrebno ispregovarati.

Dodala je da je za pregovaranje ključno razumjeti da i druga strana ima legitimne interese i potrebe, te da smo tu jedni zbog drugih kako bi napravili dobro zajedničko rješenje.

- Kod pregovaranja je neophodno u nekom trenutku se staviti u poziciju suprotne strane jer bez razumijevanja ne može biti kvalitetnog rješenja za obje strane - rekla je Jugo.

Naglasila je da nas pregovaranje uči da budemo tolerantni, fleksibilni i da znamo šta hoćemo, a da to isto priznamo i drugoj strani.

Direktorica Sektora za edukaciju Vanjskotrgovinske komore Bosne i Hercegovine Elma Kovačević-Bajtal rekla je da pregovaranje u poslovanju bitno utječe na poslovne uspjehe i rezultate.

- Cilj pregovaranja, osim ostvarenja interesa, treba biti i razvijanje zajedničkih poslovnih odnosa i partnerstava, a ne pobjeđivanje jedne strane - naglasila je Kovačević-Bajtal.

Seminar je organizirala Vanjskotrgovinska komora Bosne i Hercegovine u saradnji s Predstavništvom fondacije Konrad Adenauer u BiH.

NA VRH