EKONOMIJA

Izvoz iz BiH u Tursku posljednjih mjeseci premašio izvoz iz Turske u BiH

Fena

29.3.2018

Izvoz iz BiH u Tursku posljednjih je mjeseci premašio izvoz iz Turske u BiH, istaknuto je na današnjem sastanku ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirka Šarovića i ministra ekonomije Turske Nihata Zejbekčija (Zeybekci).

- Očekujemo da će obim robne razmjene do kraja godine dostići dvije milijarde KM s posebnim fokusom na poljoprivredni izvoz, izvoz mesa i mesnih prerađevina - istakao je turski ministar, naglašavajući da su ekonomski parametri saradnje u stalnom porastu.

Nakon intenzivnih pregovora i rada, uspješno se finalizira i Sporazum o slobodnoj trgovini, koji će doprinijeti daljnjem usponu ukupne razmjene između dvije zemlje, istaknuto je na sastanku, uz napomenu da je samo izvoz brašna u odnosu na protekli period povećan za 16 puta.

Šarović se posebno osvrnuo na potrebu poduzimanja koraka na stvaranju uvjeta za značajnija ulaganja turskih investitora. Ocijenjeno je da stepen investiranja dovoljno ne prati "uzlazne trgovinske odnose", te da će akcent u narednom periodu biti stavljen upravo na uklanjanje birokratskih barijera koje onemogućavaju veće investiranje u Bosnu i Hercegovinu.

Turska je izrazila spremnost da se najmanje na pet godina garantira izvoz mesa iz BiH u Tursku, što može omogućiti dugoročne planove za ulaganje u taj sektor.

Produženi su rokovi za realizaciju kredita Turske za razvojne projekte iz oblasti poljoprivrede i druge projekte, a najavljen je i skori trilateralni sastanak resornih ministara Bosne i Hercegovine, Srbije i Turske, te otvaranje privrednog predstavništva BiH u Istanbulu, saopćeno je iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.