GIGANT Preuređenje menadžmenta u njemačkoj kompaniji

Nijaz Hastor izazvao "potres" u "Volkswagenu"

Fena
12.04.2018 16:59

Nadzorni odbor njemačkog autoindustrijskog giganta "Volkswagena" priprema ogromne promjene i preustroj menadžmenta, a jedan od razloga za to je i odnos prema "Preventu".

"Volkswagen" je otkazao sve svoje ugovore s ovim bosanskohercegovačkim dobavljačem, u vlasništvu porodice Nijaza Hastora, koji je prije dvije godine prouzrokovao obustavu proizvodnje u mnogim "Volkswagenovim" fabrikama u Njemačkoj zbog neisporučivanja dijelova.

Nadzorni odbor ozbiljno razmatra izmjene u menadžmentu ove kompanije, a prvi koji se našao na spisku za smjenu je Garsija Sanz (Garcia), direktor za nabavke, izvještava ''Spiegel''.

Autori ove vijesti u ''Spiegelu'' nagađaju da bi generalnog direktora Matijasa Milera (Matthias Muller) mogao zamijeniti "Volkswagenov" brend-menadžer Herbert Dis (Diess).

Sanz se našao na udaru zbog problema s dobavljačem "Preventom". Godine 2016. u pojedinim fabrikama "Volkswagena" došlo je do obustave proizvodnje, jer "Prevent" nije isporučio naručena kućišta za mjenjače i navlake za sjedišta. Iz "Preventa" su tada kazali da iznenadna odluka o otkazivanju ugovora nema uporište u zakonu niti opravdane ekonomske razloge te da se protivi principima poštenog poslovanja.

Istovremeno, nadzorni odbor VW-a pozitivnim ocjenjuje pregovore koje je Sanz vodio sa Sjedinjenim Američkim Državama, a koji su se ticali skandala “Dieselgate” i varanja na testovima emisije štetnih plinova.

Ovaj njemački list, također, navodi da bi za novog direktora ljudskih resursa mogao biti izabran Gunar Kilijan (Gunnar Kilian).

NA VRH