BIZNIS

''Prevent'' sprema tužbu protiv VW-a vrijednu dvije milijarde eura

Indikator.ba

23.4.2018

Nakon što je spor zbog otkazanih ugovora eskalirao, ''Prevent'' priprema tužbu protiv ''Volkwagena'' vrijednu milijarde, izvijestio je "Süddeutsche Zeitung" u izdanju za ponedjeljak, izvještava Indikator.ba.

Portparol ''Preventa'' potvrdio je njemačkom listu da će tužba biti podnesena čim bude kompletirana.

Ljudi iz industrije govore da je riječ o šteti koja se procjenjuje na dvije milijarde eura, ali tačna visina još nije određena, kazao je portparol ''Preventa''.

- Jedno je jasno, tužba će biti izražena u milijardama - dodao je portparol.

Dodatno, bit će podnesena krivična prijava za prevaru, jer VW nikad nije namjeravao ispoštovati ugovor s ''Preventovim'' kompanijama.

U VW-u su, međutim, stava da ne postoji prevara.

- Obavijestili smo ''Prevent'' grupu od početka da smatramo da je sporazum kompenzacijski. Stoga, ne postoji obmanjujuća prevara - kažu u VW-u.

Spor između ''Preventa'' i VW eskalirao je nakon što je ''Volkswagen'' krajem marta bez prethodne najave otkazao ugovore s ''Preventovim'' firmama kćerkama ''ES Automobilguss GmbH'' u Šenhajdeu, ''Car Trim GmbH'' u Plauenu, te ''Foamtec'' u Stendalu, a prema najnovijim informacijama krajem prošle sedmice djelimično je zaustavljena proizvodnja u ''Halberg Guss'' livnici u Lajpcigu i Sarbrikenu koju je ''Prevent'' nedavno preuzeo. 

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.