PROIZVOĐAČI

Omogućiti izvoz na svjetsko tržište

Kupus koji podrazumijeva kvalitet i okus ( G. Bobić)

LJ. LJUBOJEVIĆ

11.6.2018

U Područnoj privrednoj komori Bijeljina održana je Osnivačka skupština Udruženja „Bijeljinski kupus“, koje će funkcionirati u okviru klastera „Semberija organic“. Desetak proizvođača povrća s područja Semberije izrazilo je interes za proizvodnju kupusa u okviru ovog klastera. 

 Ciljevi klastera

Profesor emeritus, dr. Budimir Stakić kaže da će Udruženje, zajedno s proizvođačima šljive, meda i drugih poljoprivrednih proizvoda, egzistirati u okviru klastera „Semberija organic“.

- U pitanju je, kako volim da kažem, grozd koji se stalno okrupnjava i koji znači povezivanje privrede, nauke i institucija države. Tih desetak proizvođača kupusa može oko sebe okupiti još četrdesetak. To važi za proizvođače šljive i meda s područja Lopara i Ugljevika. Cilj klastera je da pomaže ovim udruženjima da bolje rade, osiguraju marketing, izvoz, da osiguramo certifikate zdrave hrane i geografsko porijeklo. Tek tada ćemo omogućiti izvoz naših proizvoda u EU i na svjetsko tržište - kaže Stakić.

Ističe da će BiH, ulaskom u Svjetsku trgovinsku organizaciju, imati mogućnost da izvozi na tržište 164 zemlje svijeta.

- Želim da kilometarska kolona kamiona, koju svakodnevno viđamo na Međunarodnom graničnom prijelazu Rača, na ulazu u BiH, bude i sa bosanskohercegovačke strane prema Srbiji i drugim državama. U pretprošloj godini ostvarili smo izvoz od 700 miliona KM, kada su u pitanju hrana i prehrambeni proizvodi. U toj godini uvezli smo hrane za 2,2 milijarde KM. To je neodrživo za naše poljoprivrednike. Ukoliko kolona bude jednosmjerna, na našu štetu, ostat ćemo bez sopstvenog tržišta – kazao je profesor Stakić.

Potvrda kvaliteta

Navodi da 38 posto zaposlenih u Evropi radi u okviru klastera te da pojedinci ne mogu računati na neki profit u izvoznim poslovima, ukoliko se ne udruže u klastere.

Rade Jovičević, proizvođač povrća iz Trnjaka kod Bijeljine, kaže da semberski kupus podrazumijeva kvalitet i okus koji se mogu potvrditi na evropskom tržištu.

Asortiman i količina 

Ministar trgovine i turizma u Vladi RS Predrag Gluhaković kaže da resorno ministarstvo podržava ovakve poteze proizvođača povrća, što je i jedini ispravan put kada je u pitanju mogućnost izvoza hrane iz BiH.

- Asortiman i količina su izuzetno važni, ukoliko želimo izaći na evropsko tržište sa semberskim kupusom. Ulazak ovog udruženja u klaster je put ka tom cilju - istakao je Gluhaković.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.