EDUKACIJE

Sve više mladih žena u poljoprivredi

Vedrana Matarugić u rasadniku

M.D.

17.7.2018

Iz USAID/Sweden FARMA 2 projekta saopćeno je da posljednji podaci o sve većoj uključenosti žena u poljoprivredu pokazuju da su obrazovane i mlade žene u poljoprivedi pokretač razvoja i inovacija u tom sektoru u BiH.

Ruralni razvoj

Nataša Trninić praksu je završila u novembru 2017. u Centru za ekonomski i ruralni razvoj u Laktašima. CERD Laktaši, u saradnji s USAID/Sweden FARMA 2 projektom, realiziraju niz edukacija i uključivanja mladih u poljoprivredu, navode iz ovog uspješnog projekta.

- Na početku prakse radila sam na organiziranju plasteničke proizvodnje.

Konkretno - izbor korisnika, edukacija, dodjela opreme... Kroz saradnju s CERD-om učestvovala sam u organizaciji poslovnih susreta B2B, edukaciji pčelarki u šest bh. općina, uspostavljanju brenda "Domestica", putem kojeg se proizvodi hrana u skladu s principima organske proizvodnje i dostavlja na adrese kupaca. Saradnja s CERD-om i praksa značajno su doprinijeli mom budućem radu i razvoju - kazala je Trninić.



Nataša Trninić praksu završila prošle godine

Jelena Vidović, koja je prošla praksu u banjalučkoj kompaniji "Prirodno bilje", navela je da se imala priliku upoznati s tehnologijom proizvodnje, prerade i pakovanja ljekovitog bilja.

- Upoznali smo se sa specifičnim agrotehničkim mjerama u proizvodnji ljekovitog bilja, kao i s tehnologijom prerade i namjenskim mašinama i uređajima koji se koriste u ovoj proizvodnji. Sama praksa me zainteresirala za uzgajanje ljekovitog bilja - rekla je Vidović.

Jelena Vučenović je diplomirani inženjer poljoprivrede za biljnu proizvodnju, ratarstvo i povrtlarstvo. U FSH "Farmofit" u Bosanskoj Gradišci prošla je dvomjesečnu praksu.


Okušale se i kao pčelari

Kontrola kvaliteta

- HACCP poslovanje podrazumijeva kontrolu kvalitete proizvoda, to jest stočne hrane i sirovina koje koristimo za proizvodnju. Naučila sam više o načinu funkcioniranja i održavanja prerađivačkih kapaciteta firme, radu u poljoprivrednoj apoteci... - rekla je Vučenović.

Vedrana Matarugić je apsolvent na Poljoprivrednom fakultetu u Banjoj Luci. Preko programa je imala priliku raditi u „Rasadniku Vidović“ u Novoj Topoli. Kaže da je za nju praksa bila pozitivno iskustvo te da je izuzetno važno da se studentima pruži prilika da prije kraja studija, kroz praktična iskustva, rade u sektorima u kojima planiraju razvijati svoju karijeru.

Lakše do zaposlenja

- Kroz nešto manje od dva mjeseca prakse imala sam priliku raditi na sjetvi paprika, paradajza, patlidžana, te proizvodnji presadnica. Radili smo pikiranje, rasađivali cvijeće. Smatram da će mi ovo iskustvo jednog dana omogućiti lakše zaposlenje - istakla je Matarugić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.