USPJEŠNI

Fabrika obuće „Kavat“ iz Novog Travnika dnevno proizvede 1.100 pari obuće

Fabrika koju su sagradili u Novom Travniku

A. Memišević

23.7.2018

Porodična fabrika obuće „Kavat AB“ iz Švedske postoji od 1945. godine. Svojim kvalitetom je dostigla brend jednog od najkvalitetnijih proizvođača dječije obuće u Evropi.

Fabrika „Kavat“ Novi Travnik dnevno proizvodi oko 1.100 pari obuće. Smail Šabić, direktor fabrike, navodi da kompanija izvozi skoro 100 posto svoje proizvodnje. Glavno tržište su im skandinavske zemlje, a osim njih, izvoze na tržište Njemačke, Austrije, Belgije i Rusije.

Jačanje brenda

Godine 2009. kompanija je otvorila svoju fabriku u Travniku te uposlila 70 radnika. Nakon niza uspjeha „Kavat“ je svoje proizvodne kapacitete prebacio u novoizgrađenu fabriku u Novom Travniku.

Smail Šabić je direktor „Kavata“ u Novom Travniku i jedan od suvlasnika kompanije.

Danas imaju više od 155 zaposlenih, koji, ističu u Upravi, svojim radom i predanošću doprinose jačanju brenda „Kavat“. Radi poređenja, ono što je nekada bio „Ciciban“ za naše područje, „Kavat“ je danas u skandinavskim i zemljama zapadne Evrope.

- „Kavat“ je porodična kompanija bogate baštine i znanja o cipelama. Naši proizvodi su izrađeni od najboljih materijala, sastavljeni zahvaljujući najfinijim i najnaprednijim tehnikama na tržištu - kaže direktor Šabić.

„Kavat“, s glavnom proizvodnom lokacijom u Novom Travniku, 85 posto proizvodnje zasniva na dječijim artiklima, dok ostatak čini kolekcija za odrasle.

- Naša ekološka, bez hroma, vodootporna koža proizvodi se u saradnji s vodećim evropskim kožarama te može podnijeti test vremena i vremenskih prilika. Ovoj vrsti kože se može ući u trag, od krave na kojoj je bila, pa čak i do farme na kojoj je krava uzgajana. Kože su 100 posto vegetabilne, proizvedene u harmoniji s prirodom i apsolutno bez arsena, kamdija, hroma, olova i drugih štetnih tvari. Neka zrna, biljezi i ožiljci su dio prirodnog koncepta i čine svaki par jedinstvenim - ističe Šabić.

Dobar dio proizvodnje daju i kao lon-poslove drugim kompanijama u Bugojnu, Derventi, Novom Sadu i Borovu. U sklopu fabrike nalazi se i moderni outlet, u kojem se mogu kupiti njihovi proizvodi po povoljnijim cijenama. 

U dugorčnom planu žele povećati proizvodnju. Pojedine programe koje trenutno daju kao lon-poslove drugim kompanijama imaju namjeru prebaciti pod svoj krov, te u narednih 3-4 godine planiraju povećati broj uposlenih od 200 do 250.

Iz proizvodnog pogona „Kavata“

Dokaz strasti

Na pitanje kojim motom se vode u poslovanju i šta je važno za uspjeh, iz „Kavata“ kažu da su njihove cipele dokaz strasti, vještine i predanosti.

- Mi vjerujemo da je umjetnost u kombinaciji s modernom tehnologijom ključ našeg uspjeha. Na taj način, mi pretvaramo stare tradicije obućarstva u nove. Pretvaramo našu historiju u našu budućnost. Ponosni smo jer stavimo pečat odobrenja na svaki par obuće pojedinačno. Od početnih testiranja do završne linije brinemo o svemu, praveći kvalitetnu, pouzdanu i ekološki prihvatljivu obuću. Konstantno dorađujemo našu reputaciju kao jedno od najpoznatijih imena u ovoj industriji, navode iz „Kavata“.

Ideja vodilja je, kažu, ulaganje u mlade ljude, prvenstveno kroz obilazak sajmova u Italiji te praktično doškolovanje u Švedskoj.


Šabić u posjeti Ambasadi Švedske

Fabrika na 4.500 kvadrata

Jedan od najznačajnih projekata je gradnja fabrike u Novom Travniku, koja se prostire na 4.500 kvadrata. S obzirom na to da materijali koje koriste u izradi obuće moraju biti 100 posto ekološki i zadovoljavati standard ECO LABELA, sarađuju s kompanijama iz BiH te regiona, Italije, Njemačke, Holandije, Španije, Švedske.

Standardi po kojima rade

„Kavat“ je među prvima dobio certfikat za proizvodnju čiste ekološke obuće - ECO LABEL. Rade sa biorazgradivim materijalima, a imaju standard ISO: 9001 i ISO:14001, TUV, NORD, te SATRA kao vodeći svjetski tehnički institut u branši. Sva obuća koja se proizvodi u skladu je s EU standardima, a ukoliko postoji najmanja greška pri proizvodnji, roba se ne plasira na tržište.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.