DOGAĐAJI

Drugi „Innovation cafe“ održan u Tuzli: „Razgovor u liftu“ pred investitorima

Veliko interesiranje učesnika i gostiju

M. DAKIĆ

23.7.2018

U prostorijama Njemačkog centra za robotiku DKR u Tuzli, u realizaciji CEE FREIRAUM-a i Fondacije za inovacije, tehnologije i transfer znanja FITT, održan je 2. „Innovation cafe“ u BiH, prema uzoru na razvijene evropske zemlje. Podsjećanja radi, prvi je održan u Sarajevu 8. juna. Na 2. „Innovation Cafeu“ prisustvovalo je više od 100 gostiju, 15 investitora i 9 startapova.

Tri minute

„Innovation Cafe“ bio je koncipiran na način da startupi za tri minute, prema uzoru na „razgovor u liftu“, prezentiraju svoj proizvod ili ideju pred investitorima. Osim izazivanja velike pažnje investitora, startapi su, također, imali zadatak impresionirati prisutne goste, tačnije, partnere i potencijalne buduće korisnike njihovog proizvoda.

Prisutnima se obratio prof. dr. Mirsad Hadžikadić s temom „Napredne tehnologije“ te Edhem Eddie Čustović s temom „Inovacije kao ekonomski imperativ“. Obojica su ostavila publiku bez daha i još jednom pokazali svoje znanje i sposobnost prenošenja znanja, iskustva i emocija. Kroz svoja izlaganja, i uz stručne stvari koje su podijelili s publikom, aktivno su pokušavali, i vjerujemo da su uspjeli, motivirati mlade ljude i studente iz publike.

Na 2. „Innovation Cafeu“ predstavilo se devet startapa i to: „Gradient“, „Smart Box“, „TraceBrace“, H, LASONA, „Herba Sens“, BUENO, HTS i „Smart Ball Extinguisher“.

Ideje i proizvodi su bili raznoliki, od prirodnih sokova I hrane, preko „pametne kutije“ za djecu, do narukvice koja signalizira nasilje. Svi oni su smogli snage i napravili svoj prvi korak, a to je ono prvo predstavljanje, iskakanje iz kutije i predstavljanje široj publici. Nekima je to strast i rade s lakoćom, dok su drugi vrlo kvalitetni, a slabiji prezentatori. Na tome će aktivno raditi i pokušati poboljšati cjelokupno izlaganje svih startapova s kojim će sarađivati i koje će podržavati.

   

S jednog od predstavljanja

Skup vještina

- Naš cilj je izgradnja efikasnog regionalnog poduzetničkog ekosistema, koji će mlade startapove usmjeriti ka poslovnom tržištu. Kroz CEE FREIRAUM projekt mladi startapi će imati priliku da steknu znanja i razviju skup vještina, koje će im pomoći da uđu na velika vrata inozemnog tržišta. Ovo je i najveći razlog zbog čega su ovom prilikom i razlog zbog kojeg će u budućnosti izlagati na engleskom jeziku, jeste njihov rast na međunarodnom tržištu. Cilj nam je što veći kvalitet startapova koji će biti u rangu svjetskih kompanija i koji će predstavljati BiH u najboljem svjetlu, a u budućnosti i zapošljavati ljude u BiH – kazao je za „Avaz“ Ismail Šehić, glavni operativni direktor.

U septembru nagrađeni startap u Sarajevu „HaBeetat“ odlazi u Njemačku, gdje će imati priliku bolje upoznati startap ekosistem te zemlje, gdje će proći mentoring proces, imati razgovore s velikim kompanijama i ekspertima u polju poduzetništva.

U septembru u Mostaru

CEE FREIRAUM je u sklopu ovog događaja ozvaničio i saradnju s „BH Futures Foundation“ te će u budućnosti zajedničkim snagama raditi na kvalitetu obrazovanja mladih, podržavati mlade i ambiciozne te ih motivirati da rade puno više na sebi i razvoju svojih ideja.

Sljedeći „Innovation Café“ održat će se u septembru u Mostaru te se nadaju još većem odzivu mladih, kao i još kvalitetnijim startapima. 

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.