POLJOPRIVREDA

Zemljoradnička zadruga „Gračanka“ iz Gračanice: Kornišoni za 24 sata u Njemačkoj

Husić: Certificirana proizvodnja zdrave hrane

Ml. D.

23.7.2018

Radnici Zemljoradničke zadruge „Gračanka“ iz Gračanice pune kamion koji vozi prvu klasu krastavaca u hladnjači za njemačko tržište. Selekcija kornišona, koji odgovaraju za kiseljenje i spremanje zimnice, pažljivo se vrši u hladnjačama zadruge. U „Gračanki“ je, kažu, uvijek sezona nečega. 

 

- „Gračanka“ ima više od 1.000 članova, svakog dana rastemo. Uz to, imamo i kooperante koji nisu registrirani članovi. Ponosni smo na posao koji smo napravili. Radimo na certificiranoj proizvodnji zdrave hrane, sarađujemo s kooperantima širom regije, pratimo ih u proizvodnji kroz sve faze - kaže Rasim Husić, direktor ZZ „Gračanka“.

 

Plodovi se moraju redovno brati. Prva klasa je dužine do šest centimetara. „Gračanka“ nastavlja saradnju s partnerima te su osigurali međunarodne licence za izvoz. Mladi vozač kamiona kaže da će dostaviti robu za manje od 24 sata u Njemačku.

 

Mari Bergstrom (Marie), direktorica Odjela za razvojnu saradnju Ambasade Švedske, posjetila je Zadrugu „Gračanka“ i pohvalila njen rad. Zadruga pokriva nekoliko sektora, između ostalog, mlijeko, povrće i voće te peradarstvo. Kroz USAID/Sweden FARMA 2 projekt u posljednjim aktivnostima osigurane su muzilice za 102 farmera u Zadruzi, koja je pomogla jačanju mreže farmera. „Gračanka“ danas ima 32 otkupne stanice u regiji te širi svoju mrežu.

 

Selekcija kornišona za kiseljenje

- Od USAID/Sweden FARMA 2 projekta dobili smo muzilice, suđe i kante za više od 100 proizvođača mlijeka. Tražimo kvalitet, pokrili smo s ovim brojne farmere. Imamo s njima ugovore te na fer osnovama sarađujemo i osiguravamo priliku da prodaju svoje proizvode, podignu kvalitet i dalje rastu - kaže Husić.


Sarađuje mnogo žena

Ono što je, također, interesantno za „Gračanku“ jeste da je veliki broj žena, koje su uključene u posao i saradnju. I ne samo to, one vode poslove, razgovaraju o cijenama i rade na poboljšanju kvaliteta i većoj efikasnosti proizvodnje – rekla je Bergstrom prilikom posjete Zadruzi.

Kornišoni i šljive iz Gračanice su već na evropskom tržištu, ali za Husića nema stajanja.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.