USPJEŠNE KOMPANIJE

„Webo Bosnia“ iz Dervente: Grade proizvodnu halu i sjedište preduzeća

Ovako će izgledati novi objekt

N. SIMIĆ

31.7.2018

Preduzeće “Webo Bosnia“ zapošljava 15 radnika u Derventi, od čega 13 mašinskih inžinjera. Bave se dizajniranjem u 3D softveru alata za proizvodnju lamela automatskih mjenjača za automobile.

Firma „Webo“ osnovana je u Njemačkoj 2008. godine, a trenutno ima 140 radnika. Poslovanje su proširili u Americi, Japanu, Aziji, a za BiH sjedište je u Derventi.



Iz proizvodnje u Njemačkoj

Upravna zgrada

Direktor i suvlasnik preduzeća „Webo Bosnia“ Dragan Babić kaže da su prošle godine kupili 13.600 kvadratnih metara zemljišta u Derventi, gdje je u planu gradnja proizvodne hale i sjedišta preduzeća.

- Projekt za halu i upravnu zgradu je urađen. Čeka se građevinska dozvola, očekujemo da će i to brzo biti završeno. Do kraja godine planiramo početak radova - kaže Babić i ističe veoma dobru saradnju s lokalnom zajednicom i načelnikom Miloradom Simićem.

Mašinske inžinjere pronašli su na području cijele BiH, jer u ovoj općini nisu imali dovoljan broj na evidenciji biroa za zapošljavanje.


Babić: Urađen projekt

- Kada bude završena izgradnja hale i upravne zgrade, ukupno će biti zaposleno 30 mašinskih inžinjera i još 10 radnika u proizvodnji na sklapanju alata. I sada imamo potrebu za bravarima koje bismo poslali u Njemačku na šestomjesečnu obuku, koja je plaćena - dodaje Babić.

Danijel Đeorđić diplomirani je inžinjer iz Bratunca, a za radno mjesto u Derventi odlučio se zbog dobrih uvjeta.

- Od kolege sam čuo za posao i javio se na oglas. Dobio sam posao i ovdje sada boravim. Uvjeti su dobri, kao i plaća. Ranije sam radio u Bijeljini i Bratuncu - kaže Đeorđić.


D. Đeorđić: Javio se na oglas

Dobri uvjeti 

Njegov kolega Slaviša Todorović je iz Doboja, a 2012. godine je sarađivao s Draganom Babićem i odlučio se na posao u Derventi.

- Bio sam asistent na Mašinskom fakultetu u Banjoj Luci. Preselio sam u Derventu, dobri su uvjeti, korektna atmosfera na poslu. Zadovoljan sam. Uvodimo u posao nove radnike, koji ne moraju da idu u Njemačku na obuku, jer im možemo pokazati i uvesti ih u posao - kaže Todorović.


S. Đeorđić: Bio asistent

Isplatilo se čekati

Ugovor o prodaji zemljišta njemačkoj firmi prošle godine potpisali su načelnik Milorad Simić i poslovođa firme „Webo“ Aksel Viting. Simić je tom prilikom istakao da su razgovori trajali godinu i po i da se isplatilo čekati.

- Ovo nije posao samo za Derventu već i za BiH, za napredak. Dio proizvodnje će se odvijati u Derventi, a posao će dobiti 20-25 mašinskih inžinjera - rekao je Simić. 

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.