BIZNIS Proizvodni pogon metalne industrije

Mladi poduzetnik Ivan Vila ulaže iz Njemačke: „KMC Kupres“ završio halu, čekaju se mašine

A. KAMBER
10.08.2018 13:19

Foto: Objekt je završen

Kupres se definitivno ne predaje, uprkos brojnim problemima s kojima se susreće ova prostrana, ali i jedna od najrjeđe naseljenih općina u BiH. Iseljavanja i odavde ima, no lokalna vlast, predvođena načelnikom Milanom Raštegorcem Komom, podstaknuta entuzijazmom nekolicine privrednika, čini sve što može da poveća broj radnih mjesta i zaustavi trend iseljavanja. Tako bi stvorili pretpostavke da se vrate i oni koji su već davno otišli u svijet u potrazi za poslom.

Da je tako, potvrđuje i primjer mladog Kuprešaka, Ivana Vile (31), koji se poželio vratiti iz Njemačke te u rodnom Kupresu pokrenuti proizvodni pogon metalne industrije. U početku bi radilo od 10 do 15 radnika. S realizacijom projekta počeo je prije dvije godine, kada se obratio načelniku, koji mu je izišao ususret, te osigurao lokaciju za proizvodni pogon na izlazu iz Kupresa prema Livnu.

  • Početak izgradnje proizvodnog pogona
    Početak izgradnje proizvodnog pogona

Njemu i ostalim zainteresiranim poduzetnicima, mlađima od 40 godina, koji žele raditi na Kupresu, općina se obavezala vratiti 80 posto uplaćenog novca za ishođenje građevinske dozvole.

- Vila je to iskoristio i već je završen objekt koji čeka opremu, a čeka se i da nekoliko radnika završi obuku u Njemačkoj, gdje je trenutno i Vila, pa da proizvodnja krene - kazao je Raštegorac.

Mladog kupreškog poduzetnika, niti njegovog oca, nismo našli u Kupresu za vrijeme posjete, ali smo kontaktirali općinsku službenicu i njihovu bližnju rodicu Ivonu Turalija, koja nam je kazala da je pogon završen, kao i unutrašnji radovi.

- Čekaju se samo mašine i „KMC Kupres“ može početi proizvodnju, a radit će sitne stvari, postolja i slično, vezano za robotiku, uglavnom za izvoz. Ivan i otac su trenutno u Njemačkoj. Otac dolazi za desetak dana i vjerovatno će već tada biti novih informacija – kazala nam je Turalija.

Dobili grant

Inače, „KMC Kupres“ je jedna od firmi koje su nedavno dobile grant programa USAID Projekta „Diaspora Invest“. U drugom krugu javnog poziva od 72 aplikacije, izabrano je 11, među kojima i ova firma iz Kupresa.

Oglasi

NA VRH