USPJEŠNE PRIČE

Otvoren treći javni poziv USAID projekta „Diaspora Invest“

Ostvarena saradnja s investitorima širom zemlje

Ml. D.

30.8.2018

Otvoren je treći javni poziv za dodjelu bespovratnih sredstava u okviru aktivnosti USAID projekta "Diaspora Invest". Radi se o grant programu koji podržava mala i srednja preduzeća, koja nisu starija od tri godine te su dijelom ili u potpunosti u vlasništvu investitora iz bosanskohercegovačke dijaspore.

Dva poziva

Kako iz USAID Projekta "Diaspora Invest" pojašnjavaju, kroz dva poziva ostvarena je saradnja s investitorima širom zemlje te uspješne priče i primjeri iz prakse pokazuju da je ovaj grant program pozitivno prihvaćen u poslovnoj zajednici.

Navode i da je važno da kroz potporu investitorima otvore prostor za ulaganja, podrže otvaranje novih radnih mjesta i uvođenje novih tehnologija. Planirano je održavanje infosesija u okviru kojih će potencijalni aplikanti saznati više o načinu prijave.

Javni poziv otvoren je do 1. oktobra, a aplikacije se ispunjavaju online na www.grant.diasporainvest.ba uz slanje kopije prijave putem pošte.

Prva prezentacija

Prva prezentacija bit će upriličena u partnerstvu s Privrednom komorom Federacije BiH 31. avgusta u Sarajevu, a nakon toga u septembru će biti održane infosesije u Trebinju, Širokom Brijegu, Bihaću, Banjoj Luci i Brčkom.

Tokom protekla dva poziva priliku su dobili uglavnom mladi investitori, sa zanimljivom proizvodnjom. I već uveliko su mnogi sa svojim proizvodima na tržištu, kao naprimjer Lilijana Sulejmanović, koja je stekla diplome na Harvardu i Oksfordu, a počela je s proizvodnjom energetskih pločica „Bar Do“.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.