share whatsapp twitter facebook
×

POSJETE Razgovarali o mogućnosti podizanja profitabilnosti proizvodnje sirovog mlijeka

Bh. proizvođači mlijeka u Sloveniji upoznati i s turističkim potencijalom poljoprivrede Pogledali nekoliko farmi i proizvodnih pogona

Bosanskohercegovački proizvođači mlijeka i mliječnih proizvoda bili su u radnoj posjeti Sloveniji, gdje su posjetili nekoliko farmi i proizvodnih pogona, da bi saznali više o novim praksama i razmijenili iskustva.

Vlastite farme

- Proizvođači su imali priliku saznati više o mogućnostima podizanja profitabilnosti proizvodnje sirovog mlijeka. Također, razmijenili su prakse o povećanju profitabilnosti proizvodnje mlijeka na vlastitim farmama - kazali su iz USAID/Sweden FARMA II projekta, koji je podržao organizaciju studijske posjete.

Tema posjete bilo je i pitanje osiguranja higijenskih standarda u proizvodnji, koji otvaraju vrata izvozu i standardizaciji, te su gosti posjetili farme Levart i Roskar, a zatim i sajam „Agra“. Bh. proizvođači saznali su više i o turističkom potencijalu poljoprivrede te o iskorištavanju fondova EU.

Veliki uvoz

Prema posljednjim zvaničnim podacima, BiH uvozi 11 puta više sira nego što izvozi! A naročito je nevjerovatan podatak da je prošle godine uvezeno mladog sira u vrijednosti višoj od sedam miliona KM, saopćeno je iz USAID/Sweden FARMA II projekta.