MINHEN

Posjeta inkubatoru i Centru za poduzetništvo „Strascheg“: Habeetat kao startap ima znatan potencijal na globalnom tržištu

Upoznali se i s potencijalnim investitorima

Prilika za predstavljanje

M. DAKIĆ

9.10.2018

Nastao u sklopu HUB387 akcelerator programa, Habeetat predstavlja mali startap koji privlači veliku pažnju. U pitanju je startap koji je kreirao pametne košnice za pčele, sposobne da prate različite faktore okruženja i produkcije meda. Specifičnom kombinacijom hardvera i softvera, Habeetat košnice omogućuju pčelarima da putem mobilnih uređaja na daljinu prate aktivnosti svojih košnica. 

Znatan potencijal

Kao startup koji ima znatan potencijal na globalnom tržištu, Habeetat je privukao pažnju i „Strascheg“ - Centra za poduzetništvo u Minhenu, Fondacije FITT i CEE FREIRAUM projekta. Habeetat se našao među četiri najbolja startupa na „HUB387 Get in the Ring“ takmičenju, čime se kvalificirao za učešće u prvom „Innovation Cafe“ događaju CEE Freirauma, gdje su osvojili glavnu nagradu.

Nagrada je uključivala i posjetu startup inkubatoru i Centru za poduzetništvo „Strascheg“ u Minhenu, gdje su imali priliku da se upoznaju, ne samo s potencijalnim investitorima već i privrednicima s kojima mogu ostvariti poslovnu saradnju. Posjeta je bila korisna za HUB387 tim, koji je imao priliku da nauči više o načinu rada akcelerator programa.

- Iako već nekoliko godina radimo s lokalnim startupima, posjeta akceleratoru u Minhenu nam je dala novi vjetar u leđa i podsjetila nas koliko su zapravo naš rad i napori bitni za razvoj BiH, ali i bh. omladine i njihovih ideja, koje potencijalno mogu prerasti u velike i ozbiljne kompanije, čiji doprinos će se kasnije ogledati i u stabilnijoj i jačoj bh. ekonomiji - izjavila je Jovana Musić, direktorica HUB387.

Glavni inicijatori CEE Freiraum projekta su DKR - Njemački centar za robotiku u Tuzli i „Strascheg“ - Centar za poduzetništvo sa sjedištem u Minhenu, jednom od najbogatijih gradova Njemačke.


Susreti tokom posjete Minhenu

Biznis ideje

- Glavni cilj CEE Freirauma je skauting i edukacija mladih startupova u BiH i regionu. Oni će imati priliku steći znanja i kroz edukaciju razviti nove biznis ideje pod mentorstvom eksperata u poljima poduzetništva. Imat će priliku da učestvuju na seminarima, radionicama, konferencijama. To će im omogućiti i direktnu komunikaciju s drugim akterima na poslovnom tržištu cijele Evrope – kaže Ismail Šehić, glavni operativni direktor CEE Freiraum projekta.

Krajnji cilj je i finansijski podržati najbolje startupove, dati im priliku da izađu na međunarodno tržište, predstave svoje ideje pred najvećim svjetskim kompanijama i učestvuju na MUST Samitu 2019.

Ovaj program pruža i mogućnost da se povežu sa stranim investitorima i pozicioniraju na međunarodnom tržištu.

Izlazak na internacionalno tržište

Krajnji cilj je izlazak mladih startupova na internacionalno tržište. Oni koji se pokažu najboljim dobit će priliku da predstave ideje i inovacije na najvećim samitima u Evropi. Oni će priliku posjetiti inkubatore i HUB-ove u Njemačkoj i drugim velikim industrijskim i ekonomski razvijenim zemljama.


Startap inkubator

Centar za poduzetništvo „Strascheg“

Centar za poduzetništvo „Strascheg“ jedan je od vodećih centara za razvoj poduzetništva, kako u Njemačkoj tako i u Evropi, koji kroz brojne aktivnosti i edukacije doprinosi razvoju startup scene. Usko je vezan s minhenskim univerzitetom za primijenjene studije, gdje je od 2002. godine radio s više od 110.000 studenata.

Njemački centar za robotiku

Jedan od najboljih primjera uspjeha na bh. tržištu, ali i u Evropi, jeste Njemački centar za robotiku koji uspješno posluje od prošle godine. Osim programiranja industrijskih robota, kao i savjetovanja u procesu modernizacije lokalne industrije, poseban akcent je na edukaciji stručnih kadrova iz oblasti robotike.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.