EKONOMIJA Proveden postupak prodaje

Firma "Batagon", iza koje stoji Dalibor Matić, kupac hotela "Bistrica" na Jahorini

Direktor Olimpijskog centra Dejan Ljevnaić je istakao da ova investicija predstavlja veliku šansu za Jahorinu i RS

Avaz.ba

Hotel Bistrica: Postupak prodaje održan u ponedjeljak

Foto: OC Jahorina


Postupak prodaje hotela "Bistrica" održan je u ponedjeljak na Jahorini, kako je i bilo utvrđeno oglasom o javnoj prodaji nepokretnosti objavljenim 9. novembra 2018. godine.

Dostavljene su dvije ponude od kojih je samo švicarski "Batagon International AG Kolinplatz" ispunio uvjete utvrđene predmetnim postupkom prodaje i ponudio cijenu od 5.985.900 KM.

Direktor Olimpijskog centra (OC) Jahorina Dejan Ljevnaić je istakao da ova investicija predstavlja veliku šansu za Jahorinu i RS.

- Hotel "Bistrica" je prije godinu, kada smo preuzeli upravljanje OC Jahorina, bio u nezavidnoj poziciji, s veoma lošom perspektivom. Infrastrukturni radovi na planini i skijalištu doveli su do velikog interesiranja investitora za ulaganje na Jahorini i u hotel ''Bistrica''. Sada je došao novi investitor koji u planu ima ulaganje i čiji će dolazak rezultirati interesiranjem i privlačenjem novih posjetilaca i novih investitora, ali ono što je još važnije - uposlit će nove zaposlene i lokalna preduzeća - rekao je direktor Olimpijskog centra Dejan Ljevnaić, saopćeno je iz Centra.

Kupac je obavezan zaključiti ugovore o radu s radnicima koji su raspoređeni na rad u hotelu "Bistrica", što uključuje i dio radnika zajedničkih službi Olimpijskog centra, sa uvjetima iz ugovora o radu radnika koji važe na dan potpisivanja ugovora o kupoprodaji.

Osim toga, kupac je morao dokazati i da ima najmanje 30 miliona KM na računu za ulaganje u hotel "Bistrica" te dostaviti izjavu da neće mijenjati namjenu hotela narednih pet godina. 

Hotel "Bistrica" je izgrađen na Jahorini, na prostoru općine Pale, na parceli koja obuhvata 5.570 metara kvadratnih.

Inače, prema pisanju portala Capital.ba, švicarska kompanija "Batagon" je krajem prošle godine kupila i Fabriku akumulatora Sombor u stečaju. Srbijanski mediji, pak, pisali su da iza ove firme stoji biznismen Dalibor Matić, odnosno njegova supruga Slađana Matić. 
NA VRH

Podijeli članak na