BIZNIS Jeftina radna snaga proizvodi najskuplji začin na svijetu

Crveno zlato novi hit, kilogram 1.500 eura

Pokušaj da se zaustavi proizvodnja opijuma

B92
12.12.2018 16:01

Šafran: Najskuplji začin na svijetu

Foto: AFP

Afganistanske vlasti žele poljoprivrednicima ponuditi alternativni način zarade.

Tako, umjesto da gaje mak, od kojeg se dobiva opijum, nude im da se okrenu najskupljem začinu na svijetu. 

Proizvodnja šafrana ove godine u zemlji je porasla na rekordan nivo, oko 13 tona, saopćilo je tamošnje ministarstvo poljoprivrede. Zvanične cifre pokazale su da se proizvodnja šafrana povećala na 6.200 hektara 2018. godine, što je povećanje za 22 procenta u odnosu na prošlu.   

- Poljoprivrednici koji gaje šafran imali su gotovo 17 miliona dolara od prodaje, a najveći dio afganistanskog šafrana se izvozi - navodi se u saopćenju.

Delikatni začin stoljećima se koristi u raznim kuhinjama i u proizvodnji parfema. Šafran je nazvan i "crveno zlato" jer se mnogi oslanjaju na njegovu proizvodnju. Prodaje se i po cijeni od 1.500 dolara po kilogramu na zapadnim tržištima.

- Počinjemo s radom na njivi prije izlaska sunca i svako od nas može sakupiti oko četiri do pet kilograma šafranovog cvijeta - rekao je jedan od mnogobrojnih sezonskih radnika koji pomažu pri prikupljanju začina. Radnici zarađuju oko 1 dolar na sat. 

Zvaničnici se trude da odviknu proizvođače od profitabilne trgovine opijumom. Uzgoj maka i dalje pokriva 263.000 hektara u Afganistanu.

Tagovi

Šafran Biznis
NA VRH