EKSKLUZIV

David Parkman: Odmah ću upoznati što više poduzetnika

Želim precizno slušati o njemačko-bosanskohercegovačkim uspjesima, kao i brigama i problemima, kako bih mogao što više doprinijeti budućoj saradnji

Parkman: Goruća tema nedostatak kvalificiranih radnika

Razgovarao: Mladen DAKIĆ

4.2.2019

David Parkman (Parkmann) novi je zamjenik direktora Predstavništva njemačke privrede (AHK) u BiH. U ekskluzivnom intervjuu za „Avaz“ govorio je, između ostalog, o planovima, njemačkim investitorima, privredi...  

Od ove godine Predstavništvo njemačke privrede bogatije je za novo rukovodstvo, preuzeli ste funkciju zamjenika direktora AHK BiH. Šta prvo planirate uraditi na području BiH?

- Predstavništvo njemačke privrede u BiH je u prošlosti obavljalo odličan posao i veoma mi je drago što se mogu priključiti mnogim, zanimljivim temama. Radi dobro uvježban tim, na koji se mogu apsolutno osloniti. Tokom svog boravka u AHK u Češkoj, zemlji koja je posljednjih godina doživjela impresivan ekonomski rast, pomogao sam mnogim kompanijama da izgrade i prošire svoje inozemno poslovanje u dinamičnom okruženju. Iz dosadašnjeg iskustva mogu podijeliti nove prijedloge na mom području odgovornosti. Srce privrede su poduzetnici, stoga sam odlučio da u nekoliko prvih sedmica lično upoznam što više poduzetnika. U kompanijama, na licu mjesta, želim precizno slušati o njemačko-bosanskohercegovačkim uspjesima, kao i brigama i problemima, kako bih mogao što više doprinijeti budućoj saradnji. Radujem se brojnim službenim putovanjima u zemlji i toplini ljudi!

Graditi uspjeh

Kakvi su Vaši planovi za naredni period kada je u pitanju BiH? Šta je ono što se može poboljšati kada su u pitanju privreda i poslovne prilike? Cilj predstavnika svake institucije je da određene zajedničke interese poduzetnika pronađe i zastupa u BiH. Koliko će Vaš angažman doprinijeti boljem poslovanju u BiH i na koji način?

- Za 2019. sam uvjeren da Predstavništvo može samo nastaviti graditi uspjeh na postignućima iz prethodnih godina. Identificirali smo potencijalna područja koja su od interesa za njemačku privredu i uključit ćemo ih u brojne njemačke inicijative. Planiramo delegacijsko putovanje za sektor metaloprerađivačke industrije iz BiH u Njemačku, drugu planiramo u sektoru turizma. Osim toga, nastavit ćemo vrlo uspješnu njemačku inicijativu za pronalaženje dobavljača u zemljama zapadnog Balkana koja će se održati i ove godine i gdje će se njemački kupci susresti sa bh. dobavljačima. Prethodnih godina je većina kompanija koje su sudjelovale u inicijativi dolazilo iz BiH, što je svakako pozitivno iznenađenje za njemačke kupce.

Goruća tema među njemačkim i bh. kompanijama je nedostatak kvalificiranih radnika. Prema našim istraživanjima, taj je nedostatak jedna od najvećih prepreka investicijama u zemlji. Kroz naš program stručnog obrazovanja „Skills expert“, koji je podržan od njemačkog federalnog ministarstva za privredu i energiju, kompanijama nudimo uslugu obuke i daljnjeg obrazovanja zaposlenika. To ne uključuje samo obrazovanje učenika usmjereno kroz praksu već je prilagođeno i za stručno obrazovanje i usavršavanje za mlade zaposlenike ili već iskusne kolege, koji imaju priliku za napredovanje na rukovodeće pozicije. Ukazivanje na buduće izglede kompanija i zaposlenika nije samo bitna komponenta privrednog rasta nego i dugoročni doprinos protiv emigracije.

Nadalje, kroz rad našeg privrednog udruženja „Wirtschaftsverein BiH“, usko sarađujemo s kompanijama koje se u praksi suočavaju sa zakonskim odredbama u BiH. Broj kompanija članova Udruženja „Wirtschaftsverein BiH“ je posljednjih godina porastao sa 30 na više od 150. Opći cilj bi trebao biti nastavak vođenja procesa pridruživanja BiH Evropskoj uniji. Svaki pristup i svaki korak donosi novi poticaj privredi. Ovaj proces svakako želimo nastaviti i aktivno podržavati.

Čime raspolaže BiH? Gdje su najveći potencijali za napredovanje privrednih odnosa BiH i Njemačke?

- Ekonomske pokretačke snage i dalje su metaloprerađivačka, industrija namještaja i obrade drveta, zatim tekstila, odjeće i obuće. Položaj BiH također ima neke jasne prednosti. Prije svega, blizina tržišta EU. Poznato je da je valuta vezana za euro, a troškovi rada su relativno niski. Poduzetnici su vrlo zadovoljni produktivnošću, spremnošću za obavljanje poslova i znanjem svojih zaposlenika. Zemlja također koristi značajnu finansijsku podršku od bilateralnih i međunarodnih donatora. U tom kontekstu, želio bih ohrabriti bh. kompanije da se angažiraju u pravcu njemačkog tržišta. Kao snažan partner njemačko-bh. privrede, rado ćemo vas savjetovati i aktivno pružiti podršku.

BiH nastavlja sa zanimljivim projektima u sektorima ekološke tehnologije, snabdijevanja energijom i saobraćajne infrastrukture. Svakako, tu su interfejsi koji mogu imati koristi od njemačkog znanja. Njemačke kompanije ne bi smjele propustiti ovaj investicijski potencijal!

Često nailazimo na činjenice da bh. potencijal nije iskorišten kako treba, kako i na koji način se to može poboljšati?

- Jedan od problema sam već spomenuo, a to je dostupnost kvalificirane radne snage. Također vidim izazove za ekonomski rast BiH u čestom preklapanju administrativnih i pravosudnih nadležnosti. Ako se, kao AHK u BiH, susretnemo s njemačkim kompanijama i želimo predstaviti zemlju kao potencijalnu investicijsku destinaciju, zbunjujuće odgovornosti i propisi na različitim razinama između entiteta, kantona i općina mogu imati odvraćajući učinak na dozvole i koncesije.

Osim toga, netransparentne procedure javnih nabavki, korupcija, nedostatak političke i društvene stabilnosti i pravne sigurnosti su problematične teme koje, prema našim istraživanjima, iznova okupiraju njemačke kompanije u BiH.

Trgovinski partner

Njemački investitori su stalno prisutni na ovim teritorijima, a koliko njemačkih kompanija ima u BiH? Koliko je novootvorenih u 2018. godini?

- Njemačka privreda jedan je od najvećih investitora u BiH i najvažniji trgovinski partner. Obim bilateralne trgovine konstantno raste, te je u 2017. dosegao oko 1,9 milijardi eura. Direktne njemačke investicije u 2017. iznosile su oko 27,4 miliona eura. Prema našim informacijama, ovdje djeluje oko 250 kompanija s njemačkim kapitalom. Želio bih naglasiti da, unatoč spomenutim izazovima, u BiH postoje neke velike priče o uspjehu nekih velikih njemačkih kompanija, kao što su „HeidelbergerCement“, „Volkswagen“ ili „Veritas“ u Sarajevu i okolini. Prema našem privrednom istraživanju iz 2018., samo 5 posto njemačkih kompanija smatra ekonomsku situaciju u državi dobrom, međutim, 78 bi ponovno investiralo u BiH.

Atraktivna platforma u 2019.

Postoje li neki „netaknuti izvori“, odnosno privredne aktivnosti koje do sada nisu bile predmet pažnje privredne razmjene, a mogle bi biti značajne?

- Njemačka i BiH usko su povezane u gotovo svim sektorima privrede. Moj je dojam da u BiH ima mnogo mladih koji žele biti uspješni sa svježim, inovativnim idejama i rješenjima, što mogu postići uz puno energije i predanosti. Primjer bi bio IT sektor ovdje. Trenutno radimo na konceptima koji će tim dinamičnim kompanijama ponuditi atraktivnu platformu u 2019. godini, bilo da su startup ili ne.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.