USPJEH Mreža žena - Veliko srce u BiH“ iz Gradačca

Pekmezi i džemovi za Australiju i Njemačku

Oko 150 članica pravi sokove i kompote

L.Đuderija

Udruženje iz Gradačca „Mreža žena - Veliko srce u BiH“

Foto: gradacac.com


Udruženje iz Gradačca „Mreža žena - Veliko srce u BiH“ dokaz je da, gdje ima volje za radom, ima i načina kako da se realizira. Almasa Huskić, predsjednica Udruženja, za „Avaz“ govori o proizvodnji i preradi organskog voća, gdje izvoze i koji su im planovi. 

- Mreža djeluje od 2006. i po osnivanju pokrenule smo poljoprivrednu proizvodnju voća i povrća. Bazirale smo se na sirovini koju su naše članice imale i koje su same proizvodile. Riječ je o voću koje se nalazi u okućnicama naših članica, kao i povrću koje su proizvodile za svoje potrebe, a viškove prerađivale. Tradicionalna proizvodnja je prerasla u organsku poljoprivrednu proizvodnju s posjedovanjem certifikata. Trenutno se proizvodnjom pekmeza, džemova, sokova, kompota, kao i preradom povrća bavi 150 članica – tvrdi Huskić.

Proizvodi su kontrolirani i prave se bez upotrebe hemijskih sredstava. Posjeduju i organski certifikat BeHaBioCert. Ove vrijedne žene uspjele su razviti proizvodnju koja im omogućava da izvoze u Australiju i Njemačku. Rade i na plasmanu proizvoda u arapske zemlje.

- U Gradačcu organiziramo manifestaciju već devet godina. Sajam šljive je poznat u Tuzlanskom kantonu, ali i širom BiH. Krajem marta održava se deveta manifestacija i trajat će dva dana – ističe Huskić.

Ova neprofitna organizacija sve aktivnosti realizira isključivo od svojih projekata. A rad i trud su prepoznati, tako da su podršku dobile i od Općine Gradačac, Vlade TK i Ministarstva trgovine i turizma TK. 

Almasa Huskić smatra da BiH i njeni građani, pogotovu mladi, jedino uposlenje mogu tražiti u privatnom biznisu. Mi smo zemlja bogata prirodnim resursima, i to bogatstvo bi trebali konačno iskoristiti na pametan način, zaključuje Huskić. 

NA VRH

Komentari

Podijeli članak na