PRIMJERI

Povećanjem plaće "primoraju" zaposlene da ne odlaze iz BiH

Pogrešno je štedjeti na plaćama, treba racionalizirati troškove, podići produktivnost i radnike pošteno platiti

Čegar u razgovoru s Peulićem

Piše: B. GRGIĆ

6.3.2019

Menadžment bosanskogradiške fabrike malih kućanskih aparata, mehanizama i komponenata „Mehanizmi B“ odlučan je da se suprotstavi odlasku radnika u inozemstvo, prvenstveno Sloveniju i Njemačku. 

Nakon prošlogodišnjeg povećanja plaće i uvođenja stimulativnog plaćanja, u planu je još jedno „dizanje“ zarada. Potvrdio je to i direktor Boban Čegar u razgovoru s Tanetom Peulićem, predsjednikom Sindikata metalske industrije i rudarstva RS. 

- Pogrešno je štedjeti na plaćama, treba racionalizirati troškove, podići produktivnost i radnike pošteno platiti. To je naša poslovna politika. Uvjeren sam da će većina poslodavaca u našoj državi, koji žele opstati, primijeniti tu politiku - rekao je Čegar.

Peulić je rekao da se zalaže da iskreni i pošteni poslodavci imaju i određene povlastice od države. U ovom slučaju, to se odnosi na refundaciju sredstava za bolovanje, jer u firmi „Mehanizmi B“ radi više od 95 posto žena, gdje je visoka stopa trudničkog bolovanja.

Sanja Raca, predvodnica radnika ispred Sindikata, kaže da preduzeće u kome radi prednjači po mnogo čemu, uvjetima rada, redovnosti isplate zarada i primjenama najnovijih svjetskih standarda. 

- Zalažemo se da fabriku načinimo ugodnim mjestom za rad, a kada su zarade stimulativne, onda su i međuljudski odnosi na željenom nivou, veća je i produktivnost, a naravno i sam kvalitet proizvodnje - rekla je Raca.

Fabrika „Mehanizmi B“ radi za poznate kompanije kao što su „Philips“ i „Bosch“. Priznaju da je lijepo na upakovanim proizvodima, kao što su depilatori, sokovnici, ili elektrobrojila pročitati „Made in Bosna i Hercegovina“.  

Počeli su s radom 2004. godine i trenutno zapošljavaju gotovo 120 radnika. Preduzeće je od prošle godine počelo stipendirati studente na Mašinstvu i Elektrotehnici, a značajno je doprinijelo u podizanju kvaliteta praktične nastave u Tehničkoj školi u Bosanskoj Gradišci. 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.