POZITIVAN TREND

Uspješna godina za "Bosnalijek", prihodi porasli za 10 posto

Postignuti rezultati predstavljaju snažan preduvjet za nove investicije i nova radna mjesta, kaže generalni direktor Uzunović

Uzunović: Značajni rezultati

Fena

17.3.2019

Prošla godina je bila izuzetno uspješna za najveću farmaceutsku kompaniju u Bosni i Hercegovini. "Bosnalijek" d.d. je u 2018. godini ostvario značajan rast prihoda i dobiti, čime je nastavljen pozitivan trend iz proteklih nekoliko godina.

Kako je za Fenu potvrdio generalni direktor Nedim Uzunović, poslovni prihodi "Bosnalijeka" bilježe rast od 10 posto u odnosu na 2017. godinu, a kao i prethodnih nekoliko godina, "Bosnalijek" je najveći dio svojih prihoda od prodaje, čak 76 posto, realizirao na inozemnim tržištima.

Pozitivan trend imaju i svi ostali finansijski pokazatelji, poput EBITDA (dobit prije kamata, poreza i amortizacije), koja je iznosila 25,5 miliona KM, što je 10 posto više u odnosu na prethodnu godinu. Ostvarena je dobit prije oporezivanja od 15 miliona KM, odnosno 14 posto više u odnosu na 2017. godinu.

Također, 2018. godinu obilježile su i značajne investicije u proširenje proizvodnih kapaciteta, kao i okončanje radova na novim laboratorijima za kontrolu kvaliteta, što su ključni preduvjeti za rast i razvoj "Bosnalijeka" u budućnosti.

Generalni direktor "Bosnalijeka" Nedim Uzunović ističe da postignuti rezultati predstavljaju snažan preduvjet za nove investicije i nova radna mjesta, a ujedno doprinose i jačanju domaće privrede.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.