SBF

Davutolu: Balkan se pamti po krizi, sada je prilika da kreiramo viziju

Bosna i Hercegovina je, kazao je, trebala biti podijeljena prije 25 godina, a sada je organizator velikih manifestacija

Piše: Avaz.ba

17.4.2019

Sa prvog panela - Avaz
Davutolu prvi govornik - Avaz
Davutolu: Sarajevo je danas centar političkih i ekonomskih zbivanja - Avaz
Sa prvog panela - Avaz
Direktor BBI Amer Bukvić i lider SBB-a Fahrudin Radončić prisustvovali prvoj panel diskusiji - Avaz

Prvu panel diskusiju na Sarajevo biznis forumu, čija je tema bila liderstvo, otvorio je bivši premijer Turske Ahmet Dovutolu, a pored njega govornici su bili ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak, malezijski ministar Mudžahid Jusuf Rava (Mujahid Yusof Rawa), ministar rada i socijalne politike Crne Gore Kemal Purišić, marokanski ministar Lahcen Daudi (Daoudi) te Mustafa Rifat Hisarciklioglu, predsjednik Turske komore za robne razmjene (TOBB).

Davutolu je podsjedito da je Amer Bukvić, predsjednik Uprave BBI banke koja organizira SBF, bio njegov student te da je ponosan na njega.

Bosna i Hercegovina je, kazao je, trebala biti podijeljena prije 25 godina, a sada je organizator velikih manifestacija. Dodaje kako je Sarajevo, koje je bilo razrušen grad, sada centar političkih i ekonomskih zbivanja i sastanaka.

- Pravi je trenutak da se analizira prošlost. Nedavno su me me pitali za budućnost međunarodnog poretka. Nakon ere Hladnog rata, bilo je mnogo optimizma, a danas imamo dosta pesimizma. Ja sugeriram na realističan optimizam. Danas imamo međunarodni nered. Globalno gledano, sve je veća tendencija populističkoj autokraciji, islamofobiji, desničarskoj ideji.

Na ovaj region će utjecati evropske krize ako mudro ne postupimo. Naš odgovor u jugoistočnoj Evropi treba biti da moramo stvoriti pristup koji je orijentiran na viziju, a ne na krizu. Balkan se uvijek pamti po krizi, a sada je prilika da kreiramo viziju. Da u glavama ljudi uspostavimo projekciju budućnosti, a ne da gledamo unazad. Ono što se desilo u regionu, to je prošlost, moramo imati novu metodologiju. Imamo zajedničke vrijednosti, humanitarne, evropske i balkanske vrijednosti - naglasio je Davutolu.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.