USPJESI

Od 2016. finansirali 547 projekata mladih koji su vrijedni 1.818.113 KM

Saradnja sa švicarskom vladom i Švedskom razvojnom agencijom

Dodjela investicija

Piše: L. Đuderija

30.4.2019

Ko je to danas spreman u Bosni i Hercegovini tražiti ljude koji imaju potencijal da uspiju u biznisu i pri tom još uložiti u njihove ideje? A to je upravo cilj Fondacije Mozaik.  

- Cilj nam je od 2016. do 2026. pomoći stvaranje nove generacije mladih, društvenih poduzetnika i poduzetnica koji uspješno kreiraju novu društvenu i ekonomsku vrijednost, stvaraju nova radna mjesta i koje ćemo snažno promovirati kao uzore za sve ostale mlade u BiH i regionu. Još 2016. nastavili smo jedan i pokrenuli novi snažan program Omladinska banka. Svakodnevno je aktivan u 32 općine i grada. Samo od 2016. finansirali smo 547 projekata mladih, ukupne vrijednosti 1.818.113 KM. Mobiliziran je i 7.101 volonter - istakao je Zoran Puljić, direktor Fondacije Mozaik.

Cilj je da do 2026. finansiraju 5.000 projekata.



Stvaraju nove generacije mladih poduzetnika

- Nudimo opciju pokretanja vlastitog društvenog biznisa. Za to smo kreirali novi program, Mozaik impakt inkubator, kroz koji smo do sada investirali u pokretanje 19 novih društvenih biznisa u formi d.o.o. Osigurali smo i bespovratna sredstva za pokretanje 15 novih mikrobiznisa obrta, samostalnih poduzetništva ili komercijalnih poljoprivrednih gazdinstava - pojašnjava Puljić.

Sredinom prošle godine pokrenuli su online zajednicu www.LONAC.pro, u kojoj, s partnerima, nude sve potrebno za uspjeh jedne mlade osobe.

- Konstantno je dorađujemo uz svakodnevne konsultacije s više od 13.500 mladih koji su već registrirani. Plan je do 2026. LONCU imati barem 50.000 registriranih korisnika - naglašava Puljić.

Nedavno su zaključili četverogodišnji ugovor sa švicarskom vladom, to jest njihovom razvojnom agencijom SDC i trogodišnji sa SIDA-om, Švedskom razvojnom agencijom.

U saradnji s gradovima Banjom Lukom i Sarajevom, a razgovori su u toku i za Bihać, pokreću coworking prostore tzv. habove. Prvi otvaraju 19. aprila u Banjoj Luci.

- I ako nemate ideju za projekt ili biznis, javite se u www.LONAC.pro da je zajedno razvijemo. Novac i pristup informacijama više nisu problem. Bitni su posvećenost, upornost i - najvažnije, poštenje - naglašava Puljić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.